A l’espai Ones de Dones, de Ràdio Gràcia, es va presentar el llibre Los bancos del tiempo.Experiencias de intercambio no monetario, Editorial Graó. Les autores: Carolina Recio, Professora de Sociologia de la UAB; l’Elvira Méndez, Presidenta de l’Associació Salut i Familia; i la Josefina Altés, coordinadora a nivell estatal dels Bancs del Temps i col.laboradora d’Ones de Dones, on realitza un programa mensual.
Cal assenyalar que el Banc del Temps de Gràcia, amb seu als Lluïsos, és un dels més nombrosos i actius de Barcelona. L’interés desvetllat per aquesta experiència, feia necessària l’aparició d’un text com aquest, que reflexionés, valorés, quantifiqués i expliqués la seva incidència i extensió i el seu valor comunitari.
En el marc de l’acció comunitària l’espai i el temps són fonamentals. El temps, avui en dia, ha esdevingut un bé escàs. Per això, és un repte per a la nostra societat el fet de plantejar alternatives que condueixin a aconseguir temps i temps de qualitat.. Aquest llibre reflexiona sobre la utilització del temps i les possibilitats de redefinir d’una manera més equitativa i social com utilitzar-lo.
També ens ofereix una visió dels bancs del temps entesos com un recurs comunitari, per resoldre els problemes de temps de la vida quotidiana de les persones. Alhora ens presenta les xarxes d’intercanvi de coneixement, un lloc on aquelles persones que participen cedeixen els seus sabers i els seus temps per poder ensenyar i aprendre.
Ambdues iniciatives es relacionen amb el temps i ens ofereixen la possibilitat de repensar-lo, ja sigui com a dedicació, ja sigui com a element clau en les relacions comunitàries.
Conxa García