ENTREVISTA A POIRE VALLVÉ

18 octubre 2011
By

Maria LLuïsa Pena.

En Poire Vallvé i Cordomí, nascut a Barcelona el 1962 és l’actual director de l’Orfeó Gracienc. Des de 1995 fins el 2011 ha estat professor a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, al Departament d’ expressió Musical, Corporal i Plàstica. Actualment és director artístic de l’Aula de la UAB (des de 2002) i dirigeix el Cor de la UAB. Dirigeix l’Orfeó Gracienc de Barcelona des de l’any 1996. (Llegir més al final del text)

Bon dia, Poire, m’agradaria començar l’entrevista agraint la teva amabilitat d’estar una estoneta amb nosaltres i respondre a les nostres preguntes. Volem que arribin a la gent que t’ha vist dirigint i també a les persones que no et coneguin perquè puguin assabentar-se que en una entitat important com és l’Orfeó gaudeixen d’un director de gran prestigi.

1.-Parla’ns de la teva infantesa, de quan i com vas sentir la necessitat de conèixer  aquest art tan meravellós que és la música.

De fet no va ser una necessitat. Va ser una cosa molt natural. La vivència de la música va ser en primer lloc en família, cantant a les festes…la mare sempre cantava, els germans també estudiaven música. Tot això em feia entrar en la música de manera natural, després em van inscriure a la coral infantil, L’Esquitx; més endavant  vaig començar a estudiar música al conservatori, cantant a la Coral Sinera i, ben aviat, em va sorgir la possibilitat, als 19 anys, de fer una suplència a la Coral Espígol i començar a dirigir. Des de llavors, no he parat de fer-ho.

 2-Què vas sentir quan, de petit, vas endinsar-te en l’estudi de la música, de violí? Vas saber que allò era el teu destí, la teva vocació?

No, estudiar música era normal a casa meva, m’agradava però no m’imaginava pas que podia dedicar-m’hi. Sempre cantussejava, m’inventava cançons. Va ser quan vaig començar a dirigir que vaig intuir que m’ hi podria dedicar.

3-El teu currículum és impressionant. Quina època en destacaries com la més important o una de les que han tingut més transcendència per a la teva formació?

 Durant l’etapa de professor dela FCEC, em preguntava el perquè de moltes coses tant a nivell musical com a nivell de tècnica i de gest… Ha estat una actitud que he mantingut sempre com a professor de direcció. També recordo amb estimació un grup d’anàlisi que vam fer amb uns amics músics per aprofundir en el coneixement de la música.

4.- D’on treus el temps per dur a terme els diferents treballs? El dia només té 24 hores i en necessitem unes quantes per a dormir….

És important fer en cada moment el que pots i has de fer, programar les feines, prioritzar i molt important saber dir que no quan no es pot.

 5.- Has fet una tasca important com a compositor. Podries destacar alguna o diverses de las teves composicions? De quines et sents més satisfet?

 Em costa triar. Cada una va néixer en unes circumstàncies concretes, per a uns intèrprets, un públic i en general totes han completat la seva funció… M’agraden especialment les dirigides a un públic menut, m’encanta veure la tendresa i la màgia amb què són rebudes.

 6.- Ens pots explicar alguna anècdota en la teva vida professional?

Un dels components importants per a un músic és poder ensenyar el que un mateix està practicant i això comporta analitzar el que estàs fent i el perquè, per poder transmetre-ho a la gent i per tant és un motiu d’anar gaudint d’un creixement constant.

 7.-Ens agradaria saber quins són els projectes més immediats per al Cor de l’Orfeó gracienc.. i per a la resta d’ activitats que allí es desenvolupen.

Ara acabem de fer un projecte amb Bruno Oro, amb temes del seu segon disc Tempus fugit. L’estrena va ser un èxit. Després tenim previst un repertori de música religiosa amb Haendel -Mozart-Mendelssohn.  A part del tradicional concert de Nadal i el cant dela Sibil·la a la missa del gall de Santa Maria de Jesús de Gràcia.

A nivell d’entitat hem culminat la integració de l’escola de música i l’escola coral i això de mica en mica anirà creant uns resultats excel·lents. Hem completat l’oferta de coral. També estem a punt d’obrir uns tallers musicals per a infants, familiars…

8.- Dins de l’Entitat hi ha diversos cors: Coloraines, de nens, El Cor Jove de l’Orfeó,  l’Orfeó Gracienc,  Veus amb Gràcia i  Antics Cantaires. Què és el que destacaries de cadascun d’ells?

Coloraines:Escola coral- formació musical i humana a mitjançant el cant coral. /Cor Jove: Formació important de la veu i la musicalitat, importància de les relacions de grup. /Veus amb Gràcia: Cor d’adults, formació de veu, musicalitat. Tant per a pares, adults de l’escola de música… o per a gent que vulgui anar una mica més relaxat en el ritme d’assaig i concerts./ Antics Cantaires: Gent que porta en general molts anys cantant, amb molta sensibilitat musical i molt compromesa amb l’entitat/L’Orfeó: És el que duu a terme els projectes més innovadors i representatius de l’entitat, cantaires relativament joves amb moltes ganes d’evolucionar.

 9.-Com a persona de gran rellevància i vinculada al barri de Gràcia, creus adient la possibilitat de crear un Centre cívic per ampliar i treballar  conjuntament amb l’Orfeó, si més no, en ocasions puntuals? Un espai on, com a l’Orfeó, es desenvolupessin activitats de  música, teatre, dansa, i jocs, Internet, etc.. per a nens, joves i adults..  En definitiva, un punt de trobada, un gran Centre cívic en el que tot gracienc o gracienca pugués desenvolupar les seves afeccions i, o, aptituds?

 Tot plegat és una mica complex, al barri hi ha unes quantes entitats, moviments associatius… sovint amb dificultats econòmiques per tirar endavant. L’administració ha de garantir que tothom pugui tenir accés a la cultura… però crec que no ha de crear competència. S’hauria de treballar en xarxa, entre les entitats, moviments. El que no pot ser seria  crear duplicitats perquè podrien enfonsar el que ja està funcionant. Hauria de funcionar amb projectes integradors, multidisciplinaris…que integressin les diverses entitats amb les  seves potencialitats. Podrien ser un punt de trobada entre professionals i amateurs… Un nexe entre la cultura de la participació que es fa a les entitats i creatius professionals.

 10.-Alguns consells per a nens, joves i no tan joves, per aconseguir gaudir de la música com tu ho fas?

Escoltar música està molt bé, però si fem un pas endavant interpretant-la nosaltres en gaudim una mica més i, si encara en fem un altre, inventant melodies i tonades… deixar que flueixi sola la música, això és fantàstic!!! Però si, a més a més, tot plegat ho pots compartir amb un cor i un públic com passa en el cant coral podem arribar a una grata plenitud.

 Gràcies Poire per regalar-nos estones meravelloses, així mateix als cantaires, veus educades, amb tècnica, gust i sensibilitat, gent molt preparada i que saben transmetre i provocar l’entusiasme a la gent, petits, joves, grans….Realment s’ha format una pinya amb uns vincles d’amistat i fraternitat, diria jo, indestructibles.

Ens acomiadem fent esment del mestre Antoni Pérez Simó que, a ben segur, se sentirà orgullós del seu successor.

Enhorabona per dur a terme aquesta tasca tan important!

30 de setembre de 2011

 Poire Vallvé i Cordomí

En Poire Vallvé i Cordomí, nascut a Barcelona el 1962 és l’actual director de l’Orfeó Gracienc. El seu currÍculum és brillant. Va començar a estudiar música al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, amb M. Oltra, R.M. Alcaraz, X. Turull,J.J. Olives…; a l’Escola de Música de Barcelona, amb B. Casablancas; cant, amb J. Alvareda i J. Benet; piano, amb J. Crespo i anàlisi, amb Josep Margarit. En el camp de la direcció, ha estudiat amb J. Prats, E. Ribó, J. Duijck, L. Heltay, P. Cao i un màster class amb Eric Ericson, entre altres.

Des de 1995 fins el2011 haestat professor a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, al Departament d’ Expressió Musical, Corporal i Plàstica. Impartint classe a les especialitats d’Educació Musical, al Màster de Secundària i de Postgrau de Pedagogia musical online. Actualment és director artístic de l’Aula de la UAB (des de 2002) i dirigeix el Cor de la UAB. Dirigeix l’Orfeó Gracienc de Barcelona des de l’any 1996. (Dades de la pàgina Web de l’Orfeó Gracienc)

Obra:En Jan titella (1997), per al Palau de la Música, Retaule de Nadal (1999), per al Teatre Nacional de Catalunya, Els Músics de Bremen (2006), per al Gran Teatre del Liceu de Barcelona,  obres corals per a adults, joves i infants.Quatre madrigals (1999),per a Cor a capella, a més d’un gran nombre d’  ‘harmonitzacions per a cor de cançons populars tant catalanes com d’arreu del món i les cantates: Història d’un regal, amb text de Laia Santanach, per a corals infantils de les escoles públiques de Badalona i La ciutat i la lluna (2002) amb text de Rafel Simó,encàrrec del SCIC i l’Auditori per al 30è Juguem Cantant (2003)recomenada pel Fòrum de les Cultures 2004. Les tres preguntes amb text de Carles Torner per a la coral infantil Molinet i Festa (2005) amb text de Manuel Forcano per a cor d’adults obra encàrrec de l’Ajuntament de Molins de Rei per al pregó de festa major. Les danses de.la mort per a l’Orfeó Vicentí (2008).

També ha estat director musical de diversos muntatges de música i poesia com el Viatge per la Mediterrània amb l’Orfeó Gracienc (festa major-Forum de Barcelona 2004) Itinerari de cançons populars de la Mediterrània guiats pels poemes de Manuel Forcano; Nocturno Oriental (2006)  amb poemes Japonesos, xinesos i coreans realitzat conjuntament amb les aules de Dansa i Teatre de la UAB. Ha creat juntament amb Oriol González un espectable de música catalana i Jazz-folch amb l’Orfeó gracienc i Folkincats (2009) i amb Joan Monné, Carles Torné i l’Orfeó Gracienc l’espectacle poètic i musical Salt d’estacions (2010) Ha composat diverses mini-cantates (per a escoles) dels Premis Contes Cantats de l’Orfeó Gracienc (2007,2008, 2009, 2010, 2011)

2 Responses to ENTREVISTA A POIRE VALLVÉ

  1. Justin on 4 novembre 2011 at 9:37

    Me ha encantado leer esta entrevista,
    Bien por la conducción que hace de ella Maria Lluïsa;
    y magistrales y musicales las respuestas de Vallvé.
    Palabras que hacen a quienes la leemos a amar la música y educación musical,
    que nos ayudan a conocer a los que viven y saben transmitir
    el sentimiento musical, en lo que tiene de educativo y de artístico.
    Gracias a los dos.

    • Marialluisa.P on 10 novembre 2011 at 18:32

      Gracias Justi por tus palabras, es fácil entrevistar a personas tan preparadísimas como son Poire Vallvé y Esther Palacios, dedicados a transmitir y a hacer gozar a tantas personas amantes de este arte.
      Muchas gracias.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia