Conxa Garcia. La reconeguda historiadora Antonina Rodrigo ha reeditat el seu llibre “Mujeres Olvidadas” (La Esfera de los libros), on ens parla de dones remarcables de l’època de la República. Vull destacar una dona de qui no n’havia sentit parlar: Maria Luz Morales.
Era periodista. Va néixer a Galícia i va venir a viure a Barcelona. Aquí va entrar a treballar de redactora a La Vanguardia, on va destacar com a cronista de moda i de la problemàtica de la dona. Per a una dona periodista i jove era impensable arribar a dirigir d’un dels gran diaris del país.
La revolució a Catalunya, que es produí amb l’inici de la guerra civil, va capgirar-ho tot.La Vanguardia va ser confiscada per la Generalitat i el comitè que se’n va fer càrrec, amb forta presència dels sindicats, va democratitzar l’elecció de càrrecs. M.L.Morales va ser designada directora pel seu tarannà conciliador, que va ser ben vist pels diversos grups en conflicte. Van ser uns anys difícils, però ella va saber actuar amb mà esquerra. S’explica que sortia a la matinada, tancada l’edició, cap a casa seva, molts cops sola. Després de la guerra va passar moments complicats. Va ser denunciada i empresonada, però finalment se’n va sortir, i va passar a col.laborar amb altres mitjans.