Conxa Garcia. El nostre Parlament va parlar sobre la pobresa dos anys després d¡haver-ne parlat i que la pobresa no hagi deixat d’augmentar.
Segons escrivia la periodista Cristina Sen “el risc de pobresa de les dones que treballen ha augmentat considerablement en la darrera dècada, superant amb escreix els homes”. El 2005, la taxa entre les dones amb feina fora de casa era del 8’9% i entre els homes del 10’1%. El 2015 ha pujat al 13,1%, mentre que en els homes és del 10’5%. Són dades de l’Indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya.
La Cambra de Comerç de Barcelona, en un estudi realitzat per aquesta entitat, va alertar que detecta una “nova pobresa femenina” protagonitzada per dones amb formació, que en arribar al mercat laboral pateixen discriminació salarial (-19%) respecte els homes i pitjors condicions laborals, més contractes precaris, més treball a temps parcial, fet que s’agreuja després de la maternitat. Això comporta que en una situació d’atur, les prestacions siguin més baixes, igual que les pensions.
Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra, va remarcar que aquest risc de pobresa amenaçava les dones sense formació i ara s’ha estès també a les que tenen titulació acadèmica. Va dir que “tota la societat ha de responsabilitzar-se de la cura dels fills i de la gent gran.
“L’absència de baixa paternal, les reduccions de jornada, la menor contractació, els treballs a temps parcial, la bretxa salarial, les deixen en una situació que pot acabar en l’expulsió del mercat”. Les conclusiones d’aquest estudi són desencoratjadores, ja que es diu “que s’ha perdut una dècada en l’aprofitament del talent femení en el mercat laboral”
Esperem que aquest cop el nostre govern sigui més eficient, doti pressupostàriament les propostes sorgides del Parlament davant d’aquesta situació d’emergència social.