Conxa Garcia. La veritat, no tenia ni idea que existien fins que les CUP van treure el tema. Ara el CAP Vallcarca-SantGervasi en el seu bloc ens en parla: “Una copa menstrual és un producte de silicona o cautxu per a la higiene femenina al moment de la menstruació, que “recull” el flux hemàtic que desprèn l’úter sense absorbir la flora bacteriana vaginal i que es pot extreure i buidar. Té uns cinc centímetres de llarg i una capacitat de trenta mil·lilitres. La part inferior del receptacle de la copa acaba en un petit peu o tija, de llargària personalitzable, per facilitar-ne l’extracció. En mantenir el fluid menstrual fora de les parets de la vagina i la vulva, i no exposat a l’atmosfera, el seu ús s’associa amb menys olor/pudor que amb l’ús de tampons o compreses. Poden semblar més difícils de posar i treure que els tampons en un primer moment, però com tot, amb la pràctica, les usuàries aviat s’acostumen a la inserció d’una copa menstrual. Sovint es requereixen diversos cicles per aprendre a inserir i retirar la copa de manera eficient. És recomanable que se’n tingui almenys dues, per poder posar-se l’altre mentre renta l’anterior. Les copes menstruals són més rendibles i ecològiques que els tampons, ja que són reutilitzables, i amb un bon ús una copa pot durar cinc anys”.
Caldria que se’n parlés més d’aquestes coses d’una manera natural i tenir informació sobre totes les possibilitats al nostre abast a fi de, un cop informades, decidir quin mètode triem.
El tema ecològic és molt important, ja que la quantitat de compreses, tampons, bolquers, que es llencen cada dia són innumerables i és dificilíssim de fer desaparèixer la seva petjada a la natura. No sembla que es puguin reciclar amb facilitat.
A més, el preu de tots aquests productes, que són de primera necessitat és altíssim i se li aplica un IVA exagerat d’un 20%. A França, per les queixes de les consumidores s’ha baixat al 5% i a Anglaterra sembla que han decidit treure-li tot.
Què dir, necessitem més informació a l’abast, que no ens assabentem només quan algú que s’interessa per temes que ens afecten a totes ho tregui. I és molt bo saber que hi ha productes bons, reutilitzables, poc contaminants i més barats al nostre abast. Ara, cadascuna decideix.