Conxa Garcia. Anna Palou, de ‘Stop Mare Mortum’, confirmava que la problemàtica de les dones refugiades està invisibilitzada als mitjans. “És veritat que les dones, sempre són invisibilitzades als conflictes, tot i que tenen un paper molt important, el de la resistència i manteniment de la unitat familiar.
A l’assentament d’Idomeni les dones mantenen la dignitat. No es poden permetre caure en l’alcoholisme, estar depressives, deixar-se… La seva forma de lluita és arreglar la tenda, que estigui impecable, pentinar-se, maquillar-se, rentar la roba, tenir cura dels fills, fer el menjar com poden… També resisteixen de forma activa, surten a tallar els carrers i es queixen quan els porten menjar en mal estat o els treuen l’assistència sanitària. Hi ha famílies que poden tenir vuit membres, amb quatre o cinc fills. I elles estan al peu del canó, sense defallir.
Es parlava que els països paguin per cada refugiat que es neguin a acollir. Els estats prefereixen pagar abans que acceptar-los. No hem de caure en l’error de mercantilitzar els drets humans. El dret a l’asil és un dret reconegut, que hem de garantir. Stop Mare Mortum’ convoca cada setmana una protesta a la porta de la delegació de la Comissió Europea a Barcelona per denunciar la seva política respecte dels refugiats.