Conxa Garcia. Segons Laia Vila de l’Institut Internacional per l’Acció No violenta, Marroc és un dels països amb més desigualtat de gènere. El principal problema, vinculat a la defensa dels drets humans de les dones, és l’accés a l’educació. Hi ha un alt percentatge d’analfabetisme a nivell global al país: un 35% i, a nivell rural, pot arribar fins al 98%.
La segona causa de discriminació de les dones ve lligada a la dificultat d’accés al mercat de treball, la qual cosa limita molt la seva capacitat de desenvolupar-se i ser autònomes. Un tercer nivell de discriminació està vinculat amb la llei, perquè, tot i que la Constitució garanteix la igualtat entre homes i dones, trobem lleis, com la que regula l’herència, on aquesta igualtat no es tradueix en una realitat concreta.
I el quart nivell de desigualtat és la participació política. Només el 17% dels parlamentaris són dones. Parlamentàries com Naima Ben Yahia o Fàtima Gouiama, no ho tenen fàcil. Les llistes nacionals, que funcionen per quotes de dones i joves, impedeix que les dones puguin repetir legislatura. La llista de joves hauria d’incloure també dones. Elles voldrien aconseguir un 30% de dones al Parlament, per garantir-ne una major participació política i avançar perquè sigui més paritari.