Conxa Garcia. Llegíem a La Independent la informació sobre un estudi presentat el febrer, per l’Institut Català de les Dones, que demostra que el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cura de la llar.
Aquest estudi posa en valor les feines de cura de la llar i la família que, dins del mercat laboral, tenen un valor econòmic, i el quantifica en termes de PIB a Catalunya. També fa visible la desigualtat en la distribució d’aquestes tasques no remunerades entre dones i homes i els efectes que això té en la situació econòmica de les dones.
La realització de l’estudi respon al compliment de la Llei d’Igualtat efectiva de dones i homes que diu en l’art. 31 que “La Generalitat ha de fer, periòdicament, estimacions del valor econòmic del treball domèstic i de cura (…)” i a l’objectiu de l’ODEE d’elaborar estudis que quantifiquin i posin en valor el paper de la dona en l’economia i la seva contribució a la societat.
Les dones contribueixen el doble que els homes en aquest aspecte: el 67% enfront del 33% els homes. Si hi hagués una distribució igualitària tant de les tasques domèstiques i de cura, com del treball remunerat, les dones podrien obtenir uns ingressos salarials bruts un 25% superiors als actuals (2.759 euros anuals per dona).