Puri Pérez. El parc de Collserola té infinitat de masies o cases de pagesia, algunes d’elles convertides avui en agradables restaurants, on pots gaudir de la natura i degustar un bon menjar. En la masia de la que us vull parlar, anomenada Can Masdeu, no s’ha donat aquest cas.
Aquest edifici ha tingut nombrosos amos i el nom pel qual es coneix, Enric Masdéu i Farrera, correspon al del propietari que tingué durant la segona meitat del segle XVII. El seu origen es remunta al XVII, sent construïda sobre unes ruïnes romanes, envoltada per vinyes i camps de cultiu que es regaven amb aigua d’una mina. La masia va ser reformada al segle XIX i s’adapta l’espai al nou ús assistencial, primer com a convent i posteriorment, el 1906, s’instal·là un hospital de leprosos. En 1948 es tanca i s’abandona, la por a la lepra va poder haver estat un factor de l’abandó durant tants anys.
Després de no haver-li donat cap ús en més de 50 anys, des del 2002 és ocupada pel moviment okupa. Malgrat ser propietat de la fundació Hospital de Sant Pau, actualment és un centre social obert a tothom, on es fan activitats relacionades amb l’ecologia, l’activisme i l’autogestió. Té quatre plantes plenes de grans finestrals i més de dotze habitacions, i està envoltada d’horts comunitaris, tot enmig de l’entorn natural de Collserola. La masia es troba a deu minuts a preu des de la Ronda de Dalt. S’arriba per una agradable pista forestal que connecta amb el barri de Canyelles i el parc de Collserola.
Si voleu gaudir d’un diumenge diferent, us proposo acostar-vos a aquest indret, visitar els horts i barrejar-vos per uns instants amb persones que tenen una altra manera de viure i de gestionar les seves vides.