Conxa Garcia. A tots el barris, i a Gràcia també, hi ha espais buits que es podrien aprofitar per crear espais polivalents per a diferents entitats o grups que volguessin apropar el seu treball als veïns i veïnes del barri d’una manera senzilla i barata.
La Silvia Bernad, interiorista i dissenyadora d’espais, va realitzar un projecte final d’estudis 2010, per a l’Escola Superior de Disseny BAU, força interessant., que va ser presentat a la XI Jornada Bancs del Temps i cohesió social, que es fa dur a terme el passat octubre a l’Espai Jove la Fontana. Aquest projecte ha estat reconegut i publicat a la revista d’interiorisme EBEN destinada a professionals de l’àmbit.
El seu projecte intenta donar resposta a dues necessitats: per una banda, la creixent aparició de buits i espais sense ús dins del barri; i per un altre la necessitat de donar visibilitat als Bancs del Temps traslladant-los a l’àmbit públic.
Arrel d’aquest projecte va néixer la Xarxa de Bancs de Temps del Poblenou, que crea procediments a seguir per habilitat espais específics per a la realització d’intercanvis. Intenta resoldre el debat en què sovint es troben els usuaris dels Bancs de Temps: ¿a casa meva o a casa teva?. Es tractaria d’apropar-los a la gent dins de l’espai públic.
El projecte està inspirat en el caràcter d’ocupació informal que es dóna en alguns usos de l’espai públic. On apareixen criteris com la cessió d’espais per part dels propietaris, una senyalèctica identificativa o un mobiliari de baix cost portàtil i reutilitzable que intenta així donar una alternativa a l’evolució actual del Poblenou, i defensa les iniciatives poc invasives amb l’entorn.
Tot això s’adiu molt bé amb el barri del Poblenou, caracteritzat per la presència de molts edificis industrials que, actualment, són espais buits, en desús. I amb la idea de conservació de la memòria històrica del barri industrial, enfront del nou 22@ que, si bé ha aportat una millora en infrastructures, ha debilitat la identitat del barri.
El projecte es defineix com un conjunt d’estratègies que configuren un projecte mòbil, obert i reutilitzable. La metodologia que es suggereix és la següent: Localitzar un lloc sense ús. Fer un conveni de gestió amb el propietari. Realitzar una tasca bàsica de condicionament. Utilitzar els serveis públics existents o implementar-los: llum i instal.lació d’una cabina sanitària. Col.locar alguns elements decoratius distintius del servei que s’ofereix. Adquirir un mobiliari plegable de baix cost.
Tot ha d’estar adaptat a l’activitat a desenvolupar. En principi hi ha d’haver un espai de recepció, un espai per a un portal informàtic i un personal de manteniment. D’aquesta manera es podrien obrir nous BdT amb molta facilitat.
Aquesta idea pensada per donar als Bancs del Temps una nova imatge i apropar-los més a la ciutadania, al barri de Poblenou, malgrat que és molt atraient i agrada molt, de moment encara no s’ha dut a terme.
Penso que hauria d’estendre’s aquesta idea i fer-se realitat, ja que seria útil per facilitar la cohesió social i l’intercanvi d’experiències i el treball que fan grups de veïnes i veïns als barris. Donaria caliu als barris el fet de trobar, en lloc d’un edifici abandonat i deteriorat o un espai buit i brut, un lloc net, arreglat de manera minimalista i amb vida, un punt de trobada. Esperem que qualli.