CONCILIACIÓ LABORAL SENT MARE

16 desembre 2013
By

 Conxa Garcia. El grup de Llevadores del Servei d’Atenció de la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), que atén el Districte de Gràcia, amb seu al CAP de Pare Claret, van oferir la seva col.laboració habitual a Ones de Dones, tot parlant de la reincorporació de la dona al treball fora de casa, després de ser mares.

La Rita Suñé i la Sandra Gallego ens van explicar que s’hi troben sovint “amb dones que s’han de reincorporar al lloc de treball amb un nadó al seu càrrec.” A més elles mateixes han estat mares més o menys recentment i tenen, a més, la seva experiència personal.

Primer de tot hi ha una manca d’informació sobre les eines legals de què disposen les dones. En aquest cas hi ha diferents recursos “el Permís de Maternitat o baixa maternal, que són 16 setmanes, sis obligatòries després del part. És important saber que deu, d’aquestes setmanes, poden ser cedides a la parella o bé ser compartides per ambdós. És a dir, fer cinc setmanes els dos per atendre el seu nadó plegats”.

També hi ha la Reducció d’una hora de lactància, “en aquest cas dependrà del conveni o l’empresa que es pugui compactar en dies a afegir al permís de maternitat. Si no és una hora enmig de la jornada laboral, si es vol fer abans d’entrar a treballar o sortir-ne abans, queda reduïda només a mitja hora. També, en aquest cas podria fer-la la parella. La veritat és que si no tens la l’escola bressol o l’habitatge a prop de la feina és complicat”

També tenim l’opció de la Reducció de Jornada “ des d’un octau a la meitat de la jornada laboral. El sou es reduirà d’acord amb la jornada. No tothom s’ho pot permetre”. I, finalment tenim l’Excedència, “que és no remunerada i que, cal recordar, que només durant un any estan obligats a guardar-te el mateix lloc i condicions de treball”.

Ara, des del seu servei s’ofereix el programa Canviem-ho, “per a homes que esperen un fill, perquè no s’impliquin només després del naixement del seu fill i filla, sinó abans i estiguin informats també dels Permisos de Paternitat i d’altres a què tenen dret.”

Ens informaven que “a Catalunya, l’any 2012, de tots els permisos d’excedència per tenir cura de fills, el 96% era agafat per dones. I, tot i poder accedir els homes al permís de maternitat, el 99% d’aquests permisos els demanen les dones. Ara bé, els homes també accedeixen sovint als ajuts ofertats, som la comunitat autònoma que més demandes de permís de paternitat registra, al voltant de 50.000 l’any. Tot i així, sovint el pes de les tasquest de la llar les continua portant la dona”.

Remarquen els problemes per acomplir l’alletament mínim, de manera exclusiva, recomanat per l’OMS, que és de sis mesos. “En una enquesta recent es constatava que tot i les eines legals i que hi ha més implicació dels pares, hi ha un nombre elevat de dones que té problemes per dur-ho a terme”. Ara hi ha tècniques que ajuden a fer aquest alletament sense la presència de la mare” com l’extracció i conservació de la llet materna o l’opció d’iniciar una alimentació complementària i fer l’alletament exclusiu quan es torna a casa. També una lactància mixta”.

Ena faciliten ldades sobre aquest tema i “segons l’enquesta “Hábitos de Lactancia Materna” elaborat pel “Grupo espanyol de la Iniciativa Global de la Lactancia Materna”, presentat a l’estiu del 2013, un 89% de les dones enquestades opten per la lactància materna, però no arriba al 70% als tres mesos i les xifres cauen fins al 18% als dos anys. L’edat mitjana per al deslletament són els 6’4 mesos. La segona causa per deixar de donar el pit és la incorporació de la dona al treball”.

Per acabar vam parlar sobre com viuen les dones tot aquest procés i ens deien que “totes som diferents i vivim aquestes etapa de la vida de forma individualitzada. Hi ha dones que volen anar a treballar per sortir una mica del rol de cuidadora; d’altres que viuen la separació del nadó d’una manera molt dramàtica; d’altres es troben an amb el problema de la lactància materna; el problema econòmic, la promoció dins l’empresa,…; també es poden trobar amb un estat anímic baix, és a dir amb la depressió postpart, que és lleu, però pot afectar-les”.

Aquí us recordem els serveis que us ofereixen: Tarda jove, control i seguiment embaràs, educació maternal, puerperi, grups post-part, planificació familiar, ginecologia, menopausa. Atenció psicològica relacionada amb la salut sexual

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia