Núria Novell. Van passar per Ones de Dones de Ràdio Gràcia la Laia Alamany , responsable del programa d’Abusos Sexuals i Discapacitat de la Fundació Vicki Bernadet, que està al carrer Taquígraf Martí 30-32 de Barcelona (telf. 933 18 97 69); i l’Israel Belchi, responsable de Salut i Envelliment de DINCAT, que es la Federació de persones amb discapacitat intel.lectual de Catalunya. Aquestes dues entitats col.laboren juntes des de fa 5 anys amb col·lectius familiars, socials, terapèutics i d’altres; i treballen conjuntament compartint coneixements i recerca.
Ens van explicar que la societat no està preparada per als maltractaments i més quan estan relacionats amb temes tan íntims com la sexualitat. La gran prevenció dels abusos és una bona educació sexual. Les persones amb discapacitat tenen dret a la sexualitat, es un dret fonamental i inqüestionable, sols un mateix pot decidir sobre la seva sexualitat.
Les pors les posen els adults, l’infant depèn d’on estigui tindrà unes pors o unes altres. L’objectiués que de ben petits entenguin que tenen dret i que el seu cos és seu i poden dir que NO i com adults tenim molta responsabilitat i hem de donar resposta a tot això.
Les persones amb discapacitat intel.lectual tenen dificultats d’entendre, comunicar i explicar allò que els passa. Treballem des de la informació i el reforçament perquè aquestes dificultats no ho siguin. Molts cops ens oblidem dels que tenen una discapacitat física perquè pensem que cognitivament estan bé però tota persona que depèn d’una altra és vulnerable i fa que l’altra tingui un poder sobre d’ella. Els abusos a persones amb discapacitat és molt més alt que entre la població en general i amb la crisis s’incrementa per que hi ha més incidències de salut mental, situacions conflictives i més oportunitats.
La primera dificultat que es troba una persona amb discapacitat és que sàpiga que té dret a denunciar i hem d’esforçar-nos per tenir una policia, uns jutjats, uns fiscals ben formats i amb coneixements de les diferents discapacitats. Quan el jutge veu que es necessita una atenció especial, sigui per a un infant, persona amb discapacitat o d’altres… Cal saber que hi ha L’EAT penal, equip d’atenció terapèutica penal, que treballen amb persones vulnerables i fan la prova preconstituïda que es registra com a testimoni, per això és important que els psicòlegs estiguin formats sobre aquest tema.
L’ imminent projecte que té la Fundació Vicki Bernadet és que molt aviat faran un grup de suport a mares de persones amb discapacitat per treballar amb elles perquè si la mare no està bé no tindrà la capacitat de detectar allò que el seu fill/a necessita.
L’altre projecte de la Fundació es un documental gravat juntament amb la Fundació Pere Mitjans on s’ha reunit 22 persones amb discapacitats, familiars i professionals de diferents àmbits, per analitzar i treballar el dret a decidir sobre la pròpia sexualitat de les persones amb discapacitat. Sortirà el mes de maig i es podrà descarregar gratuïtament i serà un vídeo pedagògic que ens faci reflexionar a tots. A més, com la Fundació no para també tenen el projecte d’un estudi que presentaran aviat, conjuntament amb el departament de victimització de la Universitat de Barcelona, per analitzar que hi ha darrera de tot això, per poder realitzar accions més especifiques.
El col.lectiu dels discapacitats està ple de tabús com el que són éssers asexuats, per això es molt important la formació afectivo-sexual. L’abús sexual és un maltractament invisible, no deixa marques però sí petjada. La persona no s’inventa un abús sexual, no hi guanya res. Una persona, amb discapacitat o no, que explica una situació així, l’hem de creure, no som jutges. el que hem de fer és protegir-la. No hem de pensar que la denunciant està fent mal a ningú, sinó protegir la víctima i segurament a futures víctimes. És una realitat que existeix i no podem fer veure que no passa res i girar la cara i mirar cap a una altra banda.