Conxa García
A Ones de Dones (Ràdio Gràcia) va ser entrevistada la Isabel Morant, Catedrática d’Història Moderna a la Universitat de València i membre de l’Institut d’Estudis de la Dona d’aquesta Universitat. És autora de nombroses publicacions, entre les quals la recent “Historia de las mujeres en España y América Latina”. Projectà i dirigeix des de l’any 1990 la reconeguda col.lecció “Feminismos” de l’Editorial Càtedra.
Aquesta Col.lecció “sorgí de la necessitat de materials necessaris per a alumnat i professorat universitari”. A “Feminismos” trobem textos de “les feministes clàssiques, les teòriques clàssiques del feminisme, aquelles que es coneixen i es citen i també tot allò possible d’escriptores espanyoles o llatinoamericanes. També s’ha tractat de recolzar les joves autores. S’han publicat llibres de psicologia, medecina, filosofia i d’altres disciplines del saber”.
Està molt orgullosa dels quatre volums de la “Història de las Mujeres en España y América Latina”, publicada el 2005-6 per Cátedra. Diu la Isabel Morant que “és una història que bàsicament té un enfoc feminista i de gènere, però sabent també que hi cabien enfocs un tant diferents. Hi ha diferents maneres de fer història de les dones i hem cercat les autores que ens semblaven bones en els temes que volíem que es tractaren. En el cs d’Espanya, hem inclòs alguns homes que ja venien treballant en això i ens semblava interessant que hi estiguessin”.
“Hi ha hagut un consell assessor i una direcció, que exigeixen una qualitat en els articles que s’han publicat. És una obra pensada. I ha estat un plaer i un gust fer-la pels descobriments que s’anaven fent. Aquesta obra dona visibilitat a les dones, un reconeixement de les seves vides, de les seves formes de treballar i de tot allò de què es varen ocupar i també hem volgut donar explicacions sobre el com i el per què de les especifitats i diferències entre les dones”.
Ens comenta que “ara cal donar el següent pas: que aquesta història s’inclogui en els llibres de text perquè arribi a l’escola”