LA SITUACIÓ DE L’ENSENYAMENT A ONES DE DONES

31 octubre 2012
By

La Roser Font i Pi, Secretària general d’ensenyament de l’UGT a Catalunya, va passar per Ones de Dones (Ràdio Gràcia), per comentar la situació actual de l’ensenyament, ja que la comunitat educativa i la ciutadania estan preocupades per les greus retallades que està patint a tots nivells: escoles bressol, primària, secundària i universitats. L’educació és l’actiu més important per sortir de qualsevol crisi a qualsevol país i sembla que això no es té en compte.

Ens deia la Roser Font “si comencem per l’etapa de 0-3 anys, les escoles bressol municipals, s’anava a un bon ritme de creació de places. Ara la subvenció de la Generalitat s’ha reduït en un 53%, és a dir que dels mil vuit-cents euros per plaça, s’ha passat a vuit-cents i escacs. Tot això agreujat pel fet que no s’ha pagat encara el curs 2011-12 i els ajuntaments comencen a tenir problemes. Hi ha situacions insostenibles. S’apugen preus perquè els salaris ja eren molt ajustats i ho han d’assumir les famílies. En la situació actual hi a famílies que no poden fer-ho.”

“A Barcelona l’alcalde Trias vol externalitzar la gestió de les escoles bressol. Això vol dir que se’ls donarà els diners previstos per al seu funcionament i la gestió privada se n’encarregarà. Però hem de tenir en compte que han de guanyar, per a ells és un negoci.”

Continuà comentant el fet de “la reducció de subvencions per als Tallers per a persones amb discapacitat i per a d’altres serveis socials, que, a més, no estan rebent els diners del concert. Es tracta d’un sector que té cura de persones molt vulnerables i que treballa per a la seva reinserció social i que, a més, no estan rebent els diners del concert.”

Quant al professorat de l’ensenyament públic i concertat, que ja porta tres anys amb el sou congelat i se’ls va reduir un 5% com a tots els funcionaris “ si tenim en compte les pujades de l’IPC, això representa un 20% de pèrdua en la seva retribució. I, ara, s’havia de reduir-los-hi un altre 5%, segons l’estat central, i no rebre la paga de Nadal, però sembla que es farà un arreglo entre ambdues coses. Malgrat tot, el professorat continua fent la seva feina amb la il.lusió que requereix, encara que hagi de cercar-la sota les pedres.”

També han anat disminuint els diners que reben els centres per al seu funcionament i, explica R. Font, que “s’han reduït plantilles i s’ha augmentat la ràtio d’alumnes per classe, que ara és de 27-28 alumnes a primària i infantil, sense professor de suport. Han retallat un mestre per cada nou grups. Les baixes no es cobreixen fins després de deu dies i s’ha reduït l’horari dels professors substituts, al 85% de l’horari del professors substituït. Tot això repercuteix en la salut laboral del professorat, que ja és una feina que comporta situacions d’estrès i genera malalties com la depressió que, a més, no han estat reconegudes com malalties. professionals.”

“A secundària les ràtios han passat de 30 a 35 alumnes i a Batxillerat en poden ser més i amb els temes de les substitucions i l’ampliació de l’horari lectiu de 18 a 20 hores, la pèrdua quant a atenció a la diversitat, a les tutories, al treball comunitari, que és el que permet la comunicació entre el professorat i la innovació, redundarà en perjudici d’una bona educació. També s’han suprimit els Programes per a alumnes amb més dificultats”

Quant als estudis universitaris “l’Observatori d’ensenyaments universitaris, assenyala que l’augment de les matrícules, la que menys en un 60%, restringirà l’accés a aquests estudis superiors, amb la consegüent pèrdua de talent. A més no s’equilibra la situació mitjançant les beques, que també s’han retallat.”

La Generalitat dedica un 4% del pressupost a educació, quan la Llei d’Educació catalana marca un 6%, que és la mitjana europea. Catalunya és la comunitat de l’estat espanyol que gasta menys en educació i on els pares paguen més.”

Les Associacions de pares i mares (la FAPAC i la FPAES), les associacions d’estudiants i tots els sindicats del professorat (a nivell de la pública i la concertada), treballen conjuntament per denunciar aquesta situació i defensar una educació pública, de qualitat i que garanteixi la igualtat d’oportunitats i el futur del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia