La Roser Latorre i Tafanell és la primera dona Presidenta dels Castellers de la Vila de Gràcia i va passar pel programa Ones de Dones (Ràdio Gràcia), per parlar d’ella, de la seva tasca al front dels CVG i les fites conjuntes d’ella i l’entitat que presideix. Us la volem presentar una mica més a fons.
La primera presidenta dona de la colla, va entrar-hi l’any 2005, juntament amb tota la seva família, té dos fills. Ha estat dos anys secretària i dos anys vocal. Al seu costat hi tindrà gent amb experiència a la Junta i entre elles dues dones: la Marta Gispert (gralles i tabals) i la Montserrat Torres (vicepresidència Organització Administrativa i Secretària. La primera actuació de la temporada que va viure ja amb el seu flamant càrrec, va ser el 28 de gener del 2012, amb motiu de la festa Sa Pobla a Gràcia.
La Roser Latorre i Tafanell és, a més, Cap d’Arxiu i Documentació de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, s’ha incorporat recentment com a professora associada a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. on imparteix l’assignatura de Gestió documental. Treballa com arxivera a Sant Boi des del 1991 i ha implantat un sistema de gestió documental a tota l’administració Municipal. Actualment està impulsant un projecte relacionat amb els processos de digitalització i autenticació de documents. També fa de consultora per la implantació de models de gestió documental a diverses organitzacions.
La presidenta dels Castellers ens diu que “no m’esperava presentar-me, ni ser elegida com a presidenta de la Colla. Ni m’havia passat pel cap. Hi havia eleccions i no es presentava ningú. Em van suggerir que em presentés i, finalment, ho vaig fer i vaig sortir-ne elegida. La veritat és que la feina té més envergadura de la que em pensava! Però a Castellers tinc un equip molt bo. Jo ara he anat aprenent d’ells i encara haig de continuar aquest aprenentatge”.
Compagina totes les facetes de la seva vida, tot i que ens comenta que “ho estic fent tot, però el primer semestre va ser molt dur. Em van oferir les classes a la Universitat i no podia dir que no, perquè és una sortida professional molt interessant. En l’àmbit familiar, comparteixo amb la meva filla petita, que té quinze anys, l’anada als assajos i les actuacions.”
Ens comenta que “m’agrada ser presidenta i m’agrada ser dona. Potser el meu és un estil una mica diferent, no sé si per ser dona o per ser jo mateixa. Intento aprofundir en el vessant social, que la gent que arriba a la Colla, d’àmbits i llocs molt diferents, s’hi trobin bé”.
Cada cop hi ha més dones castelleres, “de fet, històricament, sempre n’hi han hagut moltes”. Encara no hi ha cap Cap de Colla dona perquè “ha resultat una mica problemàtic tot i que ho hem intentat i n’hi ha de preparades. Moltes es troben en una edat en què decideixen tenir fills i estan embarassades i, per exemple, actualment tenim molts nadons que vénen als assajos. Les mares s’organitzen i una té cura de tots, mentre les altres fan l’assaig: els dóna el biberó…Hi ha la Laia Omella, que és Cap de Canalla “una tasca força difícil, ja que tenim una cinquantena de nens i nenes. Però la Laia ha fet un molt bon equip”.
A la Roser Latorre li ha tocat inaugurar un local fet especialment per als Castellers, “Can Musons”, al carrer Alzina núm. 7, al cor de la Vila. “Un espai que està molt ben pensat per a la Colla: cub d’assaig, espai insonoritzat per a gralles i tabals, espais polivalents per a activitats, reunions, magatzem, serveis…”
Els CVG són un espai del que s’anomena educació no reglada per al jovent i la mainada. Respecte a això Latorre ens comentava que “es tracta d’un espai de trobada intergeneracional, s’hi troben avis, pares i mares, joves i nens i nenes i. Això fomenta la convivència, que és bàsica en un lloc de trobada i treball conjunt com aquest… A més s’ha d’aprendre que pots assajar i no pujar i has d’aguantar-te. Has de fer un esforç important i esperar que tinguis la mida adient, per exemple. La col.laboració i la coresponsabilitat són bàsiques. Quan assagem, la canalla fa una aturada per sopar, però saben que no poden fer xivarri i ho fan per respecte als altres. També es respecten els torns de neteja…”
Enguany els Castellers de la Vila de Gràcia han fet una molt bona temporada. Per exemple van fer la millor actuació a la Plaça Sant Jaume i a Tarragona, on van fer una actuació que ha estat qualificada d’inèdita i brillant. Com diu la seva presidenta “encara no ha acabat la temporada. Ara anem a assolir nous castells. Som una Colla jove, encara ens ho hem de creure una mica. Ens manca un punt de maduresa. Les coses bones es fan esperar”.