EL DICCIONARIO O MARIA MOLINER

1 febrer 2013
By

 Sara Reñé. Aquests dies podem veure al Teatre Romea, El diccionario, un text de Manuel Calzada dirigit per José Carlos Plaza que, amb una magnífica interpretació de Vicki Peña, ens endinsa en la vida de Maria Moliner.

Maria Moliner filològa i bibliotecaria al servei de la República, depurada pel Règim franquista i condemnada a un dur exili interior va dedicar gran part de la seva vida a elaborar el Diccionario de uso del español tot qüestionant el Diccionario de la Academia española de la Lengua i  posant en evidència la seva imprecisió conceptual, el seu esbiaix ideològic i la seva manca d’ actualització.

Intentant compaginar el treball professional i domèstic, entre mitjó i mitjó, sargit i sargit,  durant més de quinze anys, a mà o amb la seva la “Olivetti” va anar redactant i organitzant  milers de petites fitxes. A partir d’un mapa conceptual jerarquitzat  que li permetia explicar cada terme amb molta exactitud, va anar reelaborant cada definició del diccionari amb una rigor i una precisió lexicografica que l’Acadèmia no havia aconseguit mai. Tot i que mai va poder acabar amb la misogínia d’aquesta “docta” institució, va anar ajustant cada significat, cada acepció al moment actual, amb definicions exactes, precises i concises, adaptades més als usos  més que no pas a la normativa i la tradició.

Com diu la seva filla Carmen, Maria Moliner volia organitzar i entendre el món a través de les paraules; recuperar-les per retornar-les als usuaris, a la ciutadania reivindicant així  una cultura demcràtica per a tothom i per a la igualtat. Com ella mateixa deia el seu diccionari és únic:  “Si yo me pongo a pensar qué es mi diccionario –explicaba- me acomete algo de presunción: es un diccionario único en el mundo. Un diccionario de uso quiere decir que es el diccionario que ayuda a usar el español”. Maria Moliner, pionera,  no va ser admesa mai en la Real Academia de la Lengua española però el resultat de la seva tasca calllada i laboriosa és un dels milllors diccionaris de la llengua española, encara totalment vigent en l’actualitat.

 

El diccionario, tot i que potser massa centrada en la malaltia que Maria M. va patir al final de la seva vida, i en la desmemoria que li va suposar, és tot un reconeixement a la seva figura i a la seva obra.  Aneu a veure-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia