La Roquer

23 novembre 2013
By

Sara Reñé. Han tancat la Llibreria Roquer Jardinets. La Roquer, no, no pot ser, vaig pensar quan vaig llegir la notícia, però sí. La Dolors m’ho va confirmar. No hi havia més remei que plegar. Qüestions de contracte d’arrendament, com sempre. Vaig sortir entristida i apesarada.  Una altra llibreria històrica que tanca. Aquesta vegada, la meva, la nostra. La del costat de casa, aquella on anem a comprar des de fa molts anys, a comprar llibres, i també  objectes de papereria. Serà un altre forat, un altre buit al barri. I un altre forat en la meva geografia personal. Em pregunto què hi posaran al seu lloc.

Ja sabem que el degoteig constant de tancaments de  llibreries i altres establiments històrics de la ciutat no és casual sinó la  la metàfora d’una crisi, d’um moment i d’un context. Una vegada i una altra l’Administració cedeix a la pressió immobiliària,  urbanística i turística, i deixa que la ciutat es vagi desfent i desfilant. Que desapareguin els petits oasis culturals, els racons de trobada, els establiments més entranyables i acollidors. Els comerços amb més història. Sense dubte, el Pla per a la protecció dels comerços i botigues històriques i emblemàtiques que ara està preparant l’Ajuntament  arribarà tard, massa tard, quan ja en quedi ben poc, del paisatge urbà que es vol preservar.

Només m’aconsolo pensant que encara queda Cap i cua, la Taifa i Casa Anita i Maite libros..   Que la Vila, gairebé miraculosament, s’ha anat omplint de noves petites llibreries que et vas trobant quan passeges: Novecento, Pequod, Espai Literari, Le nuvole, Aldarull, La Memòria… totes elles amb una acurada selecció de llibres i amb voluntat de donar a conèixer noves editorial també petites i autònomes i de difondre la cultura dels llibres deixant de banda tot allò més comercial i establert. Tinc a la mà el mapa de les llibreries de Gràcia, una iniciativa conjunta dels llibreters del Districte. Hi consten 30 llibreries. Gràcia, La vila dels llibres. Gràcia una enorme llibreria..  diu el tríptic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia