Josefina Altés. El 2011 es va celebrar la 1ª Trobada de dones de Gràcia, amb una alta participació, impulsada des del Consell de Dones amb el suport del Districte. S’hi va presentar el treball de diagnosi fet prèviament sobre la situació de les dones en diverses àrees : cultura, salut, urbanisme i gent gran.
Les dones creadores van expressar la necessitat de fer visible la seva feina, donant-la a conèixer tant als veïns i veïnes, com a les entitats i a la pròpia administració. La llavor ja estava sembrada i calia regar-la i fer-la créixer.
A partir d’aquell moment es va iniciar un recorregut que va passar per una formació que va impartir Trama sobre art amb perspectiva de gènere, la tria del nom del projecte: Minerva, i es va dissenyar un catàleg virtual que mostrés la feina individual de cada una de les creadores que s’hi van anar incorporant fins arribar al centenar actual, totes elles amb vinculació a Gràcia.
S’han fet exposicions conjuntes, presentacions literàries, formacions, s’han creat les “rutes pels tallers de les dones creadores”, s’ha participat a activitats com la celebració del Dia de les Dones i a l’espai de Festa Major a Dones del 36; i s’han fet accions en grup per com la construcció d’un tapís, la pintada de persianes de les parades buides del Mercat de l’Abaceria, o l’alliberament de La Colometa a Diamant durant la Festa del Comerç al carrer.
Ara han engegat el laboratori Mee Too per denunciar la problemàtica dels abusos a menors i la violència masclista vers les dones i unes quantes dones Minerva es reuneixen setmanalment a La Sedeta, per preparar la dramatització dels textos que han escrit i que properament presentaran en públic.
Per tot aquest treball continuat teixint una xarxa de creativitat femenina que comparteix coneixements i projectes, ahir van rebre el Premi Vila de Gràcia 2017.