Conxa Garcia. Gabriela Castillo informa per a La Independent que dones de Mèxic, El Salvador i Guatemala denuncien l’increment de les agressions a defensores de Drets Humans a Amèrica Central i Mèxic, tot assenyalant membres de l’Estat, crim organitzat i empreses transnacionals com els principals responsables dels atacs.
El maig passat la Fundació Calala Fons de Dones, Front Line Defenders juntament amb la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos, finançades per l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, iniciaren una gira europea per a la presentació de l’informe elaborat per la IM-Defensoras “Cuerpos, territorios y movimientos en resistencia en Mesoamérica. Informe 2015-2016 de agresiones a defensoras”.
Durant aquests dos anys hi va haver un total de 2.197 agressions, que representen un increment del 30% respecte al període anterior, que palesava 1.688 agressions. Guatemala, Mèxic i Hondures concentren la major part de les agressions, on es van duplicar. En aquest període hi ha un augment de gairebé el 100% entre els dos anys i es preveu un repunt de les agressions. Durant la presentació de Barcelona es va poder escoltar el seu testimoni i informació actualitzada d’aquestes realitats, que molts cops oblidem.
Volem donar-vos a conèixer les dones defensores dels Drets Humans que estan presentant aquest informe, que són:
Sandra Noemí Peniche Quintal, de la Red de Defensoras de México. És fundadora i directora de l’organització Servicios Humanitarios en Salud Sexual y Reproductiva, amb seu a Mèrida, Yucatán, que exerceix la pràctica mèdica amb enfocament feminista, de salut pública i no discriminació. Sandra és metgessa cirurgiana, sexòloga, colposcopista i feminista. El 13 de març de 2018 va patir un intent d’homicidi; un subjecte que estaria vinculat a grups conservadors i fonamentalistes la va atacar amb arma blanca.
Sonia Jeannette Sánchez Pérez, de la Red de Defensoras de El Salvador. És una reconeguda defensora de Drets Humans en el municipi de Sant Tomàs, situat al sud de la capital del Salvador. Sònia és una de les principals defensores dels béns naturals del cantó “El Porvenir”, on des de març de 2015 s’hi està lliurant una lluita constant per la defensa del territori i els recursos ambientals amenaçats pel desenvolupament del projecte urbanístic “Brisas de Santo Tomás “, executat per l’empresa Inversiones Roble.
Marusia López Cruz, assessora permanent del Programa Global de Defensoras de JASS i integrant de la junta directiva de la Fundació Calala Fons de Dones i de Protección Internacional. Feminista mexicana amb més de vint anys treballant en organitzacions feministes i de drets humans a nivell nacional, regional i global. Llicenciada en Etnologia amb un Màster en Gènere i Desenvolupament. Actualment treballa en l’àrea de Poder y Protección de JASS (organització integrant de la IM-Defensoras) sistematitzant i facilitant l’intercanvi d’experiències sobre la protecció a defensores de drets humans.
Teresa Boedo Blanco: co-coordinadora Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de Derechos Humanos. Activista feminista, compta amb una gran experiència en treball comunitari i impuls de processos d’enfortiment organitzatiu, disseny d’estratègies creatives de desenvolupament, construcció de moviment, treball en xarxa i accions col·lectives.
Verónica Vidal Degiorgis, líder de Táctica de Solidaridad de AWID i coordinadora del Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras. Feminista llatinoamericana radicada a Mèxic des de 2004. Actualment, lidera la Táctica de Solidaridad a l’ Asociación para los Derechos de las Mujeres y el Desarrollo (AWID). Des de 2004, també coordina el Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensores.