Conxa Garcia. L’11 de febrer es celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, insaturat per l’ONU el 2016, i per això, amb l’objectiu de visibilitzar el treball de les científiques i mostrar referents femenins en ciència, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) organitza una sèrie d’activitats. A casa nostra un grapat de dones de ciència, que inclouen una biòloga gracienca, Marta Álvarez Presas, a les escoles fent xerrades, entre l’1 i el 15 de febrer, perquè les investigadores parlin sobre les seves carreres científiques en camps tan diversos com la genètica o la nanotecnologia i comparteixin amb l’alumnat com es van convertir en científiques.
La finalitat: promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits.
Desafortunadament, elles segueixen enfrontant-se a barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina. D’acord amb un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin una llicenciatura, un mestratge i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%.