Conxa Garcia. El proper dissabte 25 de maig, de 10 a 14 h a l’escola Turó del Cargol de La Salut, es farà la Primera trobada escoles feministes, una proposta educativa que busca la transformació social, l’emancipació de les persones i tornar a posar la vida al centre des de i per a l’escola pública a partir d’una perspectiva feminista. La proposta neix per donar continuïtat a la III Jornada per a l’Educació Pública a Gràcia. Escoles feministes? organitzada per l’ Assemblea Groga de Gràcia el maig-2018.
Els objectius d’aquesta Trobada són: començar a construir un espai de treball i organització integrat per mestres, famílies, col·lectius, grups de treball, comissions de gènere… inquietes per una educació feminista i amb perspectiva de gènere per tal de compartir idees, experiències, inquietuds, aprenentatges, trajectòries, pràctiques. Un espai comunitari, autoorganitzat i horitzontal, independent d’institucions i entitats privades. Començar a construir un model educatiu feminista que funcioni com a marc polític de referència, teòric i pràctic, i alhora flexible, obert i sempre en construcció i en constant revisió, i que tingui com a objectius últims la transformació social i l’emancipació a través de l’educació. Partim dels feminismes per construir un món on es posi de nou la vida al centre, que lluiti contra el patriarcat, el masclisme, l’LGTBIfòbia, el capitalisme, el racisme i qualsevol sistema d’opressió que creï injustícies i discriminacions, i que treballi a favor de la diversitat i el respecte. Començar a construir un aturador i alternativa al model educatiu neoliberal —privatitzador i mercantilitzador— que ja s’està desplegant a l’educació pública i que, sota la bandera de l’eficàcia i la innovació, està reconvertint les escoles públiques en organitzacions similars a les empreses que segreguen i creen desigualtats profundes des de la pròpia escola pública.
Ja es preveu una nova Trobada aquesta mateixa tardor.
Els Eixos de treball que es plantegen per a la Trobada són:
COS: Per una educació que posi el cos al centre, que assumeixi la nostra realitat encarnada, entenent el cos com la matèria primera amb què estem al món, el nostre primer llenguatge, eina de llibertat i alhora també d’opressió.
IDENTITAT: Per una educació que posi la construcció de les identitats personals al centre, que transti del binarisme home-dona a la diversitat de gènere i d’identitats tot fomentant l’empoderament femení, la construcció de noves masculinitats no agressives ni opressores i situant al centre la perspectiva anticlassista, antiracista i anticapacistista
COMUNITAT: Per una educació que posi el col·lectiu i la naturalesa interdependent de les persones al centre, que transiti de la cultura individualista i patriarcal a la cultura de la interdependència, la democràcia i la sororitat.
VIDA: Per una educació que posi la vida al centre, que transiti de la cultura de la producció i l’acumulació destructiva pròpies del sistema capitalista a la cultura de la reproducció i la cura, tant pel que fa a la nostra relació amb les persones, com pel que fa a la nostra relació amb la resta d’éssers vius i el planeta.
PENSAMENT: Per una educació que posi el pensament crític al centre, un pensament que transiti de l’alienació 2.0 al pensament crític conscient i radical, col·lectiu i compartit, respectuós amb els processos d’aprenentatge de totxs i dirigit al gaudi intel·lectual i a la transformació social.
EDUCACIÓ PÚBLICA: Per una educació que posi l’escola pública al centre, l’escola de totes, una escola pública políticament compromesa, transformadora i emancipadora: feminista del 99% i ecologista, antirracista, decolonialista, anticapacitista i anticlassista.
Més informació a http://www.escolesfeministes.org/trobada/