Conxa Garcia. Us trametem aquesta informació que ens arriba sobre les defensores colombianes de la terra i del medi ambient, que estan sent amenaçades i assassinades per enfrontar-se a interessos econòmics legals i il·legals, segons denuncia l’organització Oxfam (Oxfam Intermón a Espanya), que sol·licita al govern de Colòmbia estratègies de prevenció i protecció adequades i que tinguin en compte la realitat d’aquestes líders.
Les agressions contra dones defensores de drets humans, entre les quals es troben les defensores de la terra i el medi ambient, han augmentat un 97% el primer trimestre del 2019 respecte al mateix període de l’any anterior, període en el qual s’han registrat sis assassinats de dones líders. El 2018 van ser assassinades 16 dones defensores, segons l’informe anual de Som Defensors.
Segons aquesta entitat, després de la signatura de l’Acord de Pau el 2016, models econòmics extractivistes legals i il·legals han anat guanyant terreny al país, deixant al marge els habitants de zones rurals per afavorir l’agroindústria i l’extracció de recursos no renovables. Aquests models entren en conflicte amb els interessos de les comunitats indígenes, afrocolombianes i camperoles, especialment amb els de les dones que han impulsat processos de construcció de pau basats en propostes de desenvolupament alternatives.
Els defensors i defensores de drets a la terra, el territori i el mediambient no només són objecte d’assetjament judicial, restricció de moviments, vigilància il·legal, amenaces i fustigacions, sinó que són també víctimes d’atacs violents, desaparició forçada, assetjament sexual, amenaces a la família i xantatge. Les seves manifestacions pacífiques solen ser reprimides per la força.
L’increment en la persecució a defensors i defensores de drets humans a Colòmbia, i en particular als activistes de la terra, el territori i el medi ambient, ha estat denunciat recentment per l’ONU.
Tot i que els homes segueixen sent els que reben la major quantitat d’agressions, “el problema amb les dones és que amb elles es fan servir mètodes d’especial sevícia i crueltat”, denuncia Aída Pesquera, directora d’Oxfam a Colòmbia.
“A l’home se l’assassina”, explica Jacqueline Romero, líder de Força de Dones Wayuu, amenaçada en reiterades ocasions, “però la dona abans de ser assassinada és torturada, és abusada sexualment. Som més vulnerables? Sí, perquè la crueltat amb la qual es fa un fet contra una dona a l’home no li passa. Tenim moltes companyes que han patit violacions i els diuen “això et va passar perquè tanquis la boca”.
Cal donar suport a aquesta reclamació perquè, de manera urgent, es dissenyin i implementin mesures de prevenció i protecció per a aquestes defensores, que tinguin enfocament de gènere, ètnic i territorial, i que comptin amb la seva participació efectiva en el procés; així com també la demanda de frenar l’altíssim nivell d’impunitat que envolta els atacs i assassinats contra les defensores, investigar qui són els autors materials i els intel·lectuals de les amenaces i els crims contra elles i detenir l’estigmatització de defensores i defensors de drets humans per part d’autoritats, institucions públiques o mitjans de comunicació, que associen els moviments socials amb els grups armats o afirmen de vegades que les amenaces i assassinats responen a assumptes personals.
Sota el títol “Defensem la seva veu” Oxfam Intermón posa en marxa aquest dimecres una campanya de sensibilització i de pressió ciutadana per visibilitzar aquest problema i aconseguir que el Govern colombià prengui les mesures sol·licitades. La campanya es porta a terme al costat de la Plataforma d’Incidència Política de Dones Rurals Colombianes, Som Defensors i International Land Coalition.