Conxa Garcia. Mercè Otero, referent en Coeducació, membre del Grup e Coeducació de Ca la Dona, ens ha fet arribar el que havia escrit arrel de la commemoració del 120 aniversari de l’Escola Moderna fundada per Ferrer i Guàrdia i de tornar a llegir el document fundacional, “que és on surt el terme “coeducació” molt ben explicat en el seu context històric i social i que, sens dubte, és el punt de partida de la reivindicació que les mestres i professores feministes hem anat repetint sense descans al llarg dels anys i que ens ha portat a aprofundir en el seu significat i també en la seva posada en pràctica”.
Cal saber que bans de Ferrer i Guàrdia i al seu voltant “hi va haver dones dedicades a l’educació, mestres que promogueren projectes d’igualtat i progrés i els feren créixer. Cal recordar aquestes dones que són poc o gens conegudes i sostingueren, malgrat les circumstàncies adverses, amb la seva dedicació i amb la força entusiasta del convenciment l’educació de les nenes i de les dones sobretot de la classe obrera. ”.
Ens recomana la lectura, necessària, del llibre de Dolors Marín, Espiritistes i lliurepensadores. Dones pioneres en la lluita pels drets civils, on trobarem algunes d’aquestes dones que van portar a terme el seu activisme social i polític com a mestres amb un compromís coeducatiu per la justícia i la llibertat.