Comunicadores amb Gràcia
És evident. La ciutat i els barris canvien contínuament. Però no per això ens deixa de sorprendre la ràpida i espectacular transformació de la fesomia i del teixit comercial de la ciutat durant els últims anys. La metamorfosi dels barris de Gràcia n’és un bon exemple. La desaparició de petit comerç familiar de proximitat ha estat constant i continu. Tot i que, encara queden un bon nombre de botigues tradicionals i familiars, han desaparegut veloçment les bodegues, els “colmados”, les merceries, les papereries, les botigues de roba, les sabateries,…i molts altres petits establiments que oferien productes de primera necessitat i feien un servei immediat a les famílies. I, amb ells, s’ha anat perdent també la qualitat del producte, la professionalitat del botiguers i botigueres i el bon tracte personalitzat.
Els factors i les causes són múltiples i complexes. En primer lloc, la manca de relleu generacional ( els fills i filles dels botiguers opten per altres feines i professions) ha provocat la desocupació dels locals comercials on s’han anat establint nous propietaris o llogaters. Però han estat també causes de primer ordre la competència dels supermercats i hipermercats, la baixada de consum provocada per la crisi, els elevats preus dels lloguers, l’aparició de nombrosos centres comercials per tota la ciutat i el canvi d’hàbits de les noves famílies que han passat de la compra diària a la compra setmanal i del consum familiar al consum més individualitzat.
Així, els barris graciencs que, com tota la ciutat, viuen enmig de la tensió urbana entre el global i el local, ha anat ràpidament agafant una nova imatge. Per una banda, les multinacionals i les franquícies, els basars orientals, les noves botigues de fruites i verdures i els comerços de roba de baixa qualitat es multipliquen. Per l’altra, es van instal·lant al territori petits artesans i creadors joves, dissenyadors de roba joieria i bijuteria amb productes dirigits públics específics i alguns interessants comerços especialitzats: botigues gurmets, ecològiques o ètniques.. que fan que Gràcia continuï sent un dels barris més atractius de tota Barcelona.
Alguns aspectes positius de tot aquest procés de canvi i evolució semblen clars: la vitalitat, la modernització, la creativitat, la innovació, la multiculturalitat,. Però també es fan cada cop més evidents i visibles els riscos derivats de la pressió dels mercats, dels efectes locals de la globalització i de la poca intervenció pública. Els riscos d’anar construint, sense adonar-nos gaire, barris més despersonalitzats, més homogenis, més elitistes,.. amb pocs serveis de proximitat i de qualitat i sense vincles forts, culturals i de veïnatge.
No estaria gens malament, doncs, intentar, entre tots, administració i ciutadans, comerciants i compradors, mimar i conservar una mica més i millor el nostre petit comerç de barri. Reconvertir i readaptar el comerç a les noves necessitats sense perdre identitat i voluntat de servei, crear i innovar protegint els edificis i botigues singulars i amb història. I, sobretot, repensar i educar els nostres hàbits tot tenint en compte la capacitat transformadora que podem arribar a tenir com a consumidors i consumidores
Comunicadores am Gràcia. Sara Reñé. Conxa Garcia, Lluïsa Pena,Consol Lacida, Puri Pérez, Berta Riesco,Carmen Dóminguez, Lidia Ibarz.