Conxa Garcia. Els propers dies 22 i 26 de novembre, es celebrarà a Gràcia el centenari de la M. Teresa Balcells i Llastarry (1912-2012), abnegada pedagoga musical i gran pianista. L’homenatge l’organitza l’Orfeó Gracienc on, diuen des de l’entitat: “sense cap mena de dubte fou un referent a casa nostra en l’àmbit musical”. Es farà a la seva seu del carrer Astúries, on va ser concertista i professora de piano i, al qual va estar estretament vinculada ella i la seva família.
El dijous 22 de novembre a dos quarts de vuit, dedicat de M. Teresa Balcells, podreu gaudir del Concert de Santa Cecília a càrrec de l’Escola de Música de l’Orfeó Gracienc. El dilluns 26, a les vuit del vespre, es farà l’acte institucional d’homenatge, que es clourà amb l’actuació del cor de noies Roig Korai, també de l’Orfeó. Del 22 de novembre al 24 de desembre podeu veure l’exposició sobre la biografia de la M. Teresa Balcells i Llastarry.
El Grup Dones pel Centenari que es creà al voltant de la celebració dels cent anys de l’Orfeó Gracienc, sota la presidència de la Josefina Altés i Campà, que després passà a anomenar-se Dones de l’Orfeó, va començar una tasca de recuperació de la memòria històrica de les dones que havien passat per aquesta entitat. Llavors es va fer un homenatge a Conxita Badia i a Donya Emília Baró. Ara, sembla que l’Orfeó ha decidit continuar aquesta tasca que van començar aquestes dones, i ha organitzat l’homenatge a la M. Teresa Balcells i Llastarry.
El Consell de Dones de Gràcia va incloure les Germanes Balcells i Llastarry (M. Teresa i Rosa) en el llistat de noms de dones per ser honorades. tot adjudicant el seu nom a un carrer de Gràcia, que es va passar en el seu dia a la Comissió d’Urbanisme i, posteriorment, al Grup del Nomenclàtor. De fet, es va proposar el seu nom per a la nova Biblioteca de Penitents.
Filla de Joan Balcells i Garcia, compositor i fundador de l’Orfeó Gracienc, amb ell va encetar els estudis de música juntament amb la seva germana Rosa, arpista de fama reconeguda, que tocà a l’orquestra de Pau Casals. Les dues germanes estudiaren a les escoles del Patronat Domènech. L’activitat musicat de M. Teresa, com es diu al llibre Gent de Gràcia (2) d’Albert Musons,” estigué estretament vinculada a l’Orfeó Gracienc, ja que des del 1933 en fou professora auxiliar, pràcticament fins a la seva mort, així com de l’Escola de Música de l’entitat creada, el 1979, pel mestre Pérez i Simó, on hi donà classes de piano. Són incomptables els concerts i audicions de la massa coral de l’Orfeó en els quals M. Teresa Balcells, excel.lent pianista, hi actuava acompanyant”.
“Tota aquesta dedicació musical a l’Orfeó li va valdre dos homenatges amb motiu de les noces d’argent i les noces d’or com a professora, així com l’atorgament de la categoria de “Sòcia de mèrit” el novembre del 1985.”
“Exercí, també, de professora de música de l’Escola de Bibliotecàries de la Diputació de Barcelona i de professora de piano al Conservatori Superior de Música de la ciutat.
Com a pianista, va col.laborar amb Conxita Badia, Mercè Plantada, Julià Brunet, Alfons Fleta i altres cantants, amb violinistes com Joan Manén, Lluís Benejam o Rosa Mas, i amb violoncel•listes com Piar Casals, Ricard Boadella o Santos Sagrera. Va morir el desembre del 1999.”