Sara Reñé. Han tancat la Llibreria Roquer Jardinets. La Roquer, no, no pot ser, vaig pensar quan vaig llegir la notícia, però sí. La Dolors m’ho va confirmar. No hi havia més remei que plegar. Qüestions de contracte d’arrendament, com sempre. Vaig sortir entristida i apesarada. Una altra llibreria històrica que tanca. Aquesta vegada, la meva, la nostra. La del costat de casa, aquella on anem a comprar des de fa molts anys, a comprar llibres, i també objectes de papereria. Serà un altre forat, un altre buit al barri. I un altre forat en la meva geografia personal. Em pregunto què hi posaran al seu lloc.
Ja sabem que el degoteig constant de tancaments de llibreries i altres establiments històrics de la ciutat no és casual sinó la la metàfora d’una crisi, d’um moment i d’un context. Una vegada i una altra l’Administració cedeix a la pressió immobiliària, urbanística i turística, i deixa que la ciutat es vagi desfent i desfilant. Que desapareguin els petits oasis culturals, els racons de trobada, els establiments més entranyables i acollidors. Els comerços amb més història. Sense dubte, el Pla per a la protecció dels comerços i botigues històriques i emblemàtiques que ara està preparant l’Ajuntament arribarà tard, massa tard, quan ja en quedi ben poc, del paisatge urbà que es vol preservar.
Només m’aconsolo pensant que encara queda Cap i cua, la Taifa i Casa Anita i Maite libros.. Que la Vila, gairebé miraculosament, s’ha anat omplint de noves petites llibreries que et vas trobant quan passeges: Novecento, Pequod, Espai Literari, Le nuvole, Aldarull, La Memòria… totes elles amb una acurada selecció de llibres i amb voluntat de donar a conèixer noves editorial també petites i autònomes i de difondre la cultura dels llibres deixant de banda tot allò més comercial i establert. Tinc a la mà el mapa de les llibreries de Gràcia, una iniciativa conjunta dels llibreters del Districte. Hi consten 30 llibreries. Gràcia, La vila dels llibres. Gràcia una enorme llibreria.. diu el tríptic.