Conxa Garcia. Com cada any, a finals d’octubre és canvia l’horari. Es retarda una hora el rellotge, encara que el dia solar continua impertorbable el seu camí. Es reforça el sentiment d’escurçament del dia de la tardor i l’hivern, perquè ho consideren imprescindible pel fet que representa un gran estalvi, o això diuen.
He estat informant-me i la veritat és que està comprovat que aquesta divergència amb la normalitat del cosmos, a les persones ens produeix una alteració física i psíquica que perjudica la nostra salut i el cicle de la son. Un efecte similar al jet-lag quan viatges d’un país a un altre on hi ha un canvi horari.
El fet que a les cinc de la tarda ja sigui fosc ens afecta moltíssim a molta gent i més, contra més grans som. I, sembla ser, que l’estalvi aconseguit no és tan gran. Total els matins són més foscos, les persones no poden tenir activitats de lleure amb llum solar i els nens han de tornar d’escola quan ja s’ha fet fosc. Per tant s’ha de gastar més llum a la tarda. Una despesa energètica més alta, doncs.
De fet es van posar en marxa aquests canvis horaris, tot i que tenen una llarga història, amb la primera crisi del petroli. Van cercar posar la gent cap per avall en lloc d’invertir en recerca de noves energies i implantar i millorar totes les energies alternatives i netes, que és el que s’hauria de fer.
De fet la majoria d’informacions que he trobat parlen de les avantatges de l’horari d’estiu i no del d’hivern i les quantitats d’estalvi, a l’estiu, no són gaire significatives al capdavall.
Aquí al nostre país, tots acceptant aquest daltabaix del canvi d’hora, però sense canviar els horaris laborals, que ens permetrien tenir una vida personal, familiar i comunitària més rica. Que faria que el nostre rendiment laboral fos més gran i satisfactori, sense afectar per a res als guanys empresarials, com a d’altres països europeus, inclosos els mediterranis, que tenen el mateix clima que nosaltres!