Conxa Garcia. L’Institut Català de les Dones i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han iniciat una col.laboració en el marc de la lluita contra la violència masclista.
Aquest treball conjunt es concreta en una formació especialitzada per al personal de l’empresa i la divulgació del servei 900.900.120, d’atenció a dones en situació de violència masclista en els vagons dels trens i les seves instal.lacions.
Montse Gatell, presidenta de l’ICD, valora molt positivament aquest acord que té l’objectiu d’ampliar el coneixement d’aquest servei telefònic entre la ciutadania i la importància d’una formació especialitzada al personal d’FGC per millorar el coneixement sobre aquest fenomen i les seves manifestacions, i les actuacions d’atenció i seguretat a les instal·lacions.
El telèfon 900.900.120 ofereix atenció gratuïta, tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. És un primer recurs confidencial on les dones poden trucar i expressar la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista.
A través del 900.900.120 les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut.
Entre els mesos de gener i maig aquest servei ha atès un total de 4.102 trucades. Al llarg de tot l’any passat en va rebre 9.227, que representen 769 trucades mensuals. El 94,2% de les situacions són de violència masclista dins la parella, en un 68% per part de la parella actual i en un 32% per part de l’ex-parella. En la resta d’ocasions, es tracta de violència familiar, social comunitària i laboral.
El 94,6% de les trucades són per violència psicològica; el 35,1% per violència física; un 8% per violència econòmica, i un 2,8% per violència i abusos sexuals. El 56% de les dones conviuen amb l’agressor, i dins aquest grup, el 27%, tenen fills/filles menors d’edat, víctimes d’aquesta violència.
ICD vol implicar institucions, ens locals i el sector empresarial en la difusió d’aquest servei amb l’objectiu que sigui conegut per totes les dones que en algun moment de la seva vida el puguin necessitar.