Conxa Garcia. S’està coent una proposta molt interessant per al nostre barri i per a tot el Districte de Gràcia: la possibilitat de gaudir d’una Àula Universitària per a gent gran. Hem d’apostar per un projecte que ens facilitarà una formació permanent, mai és tard per ampliar la nostra cultura! Podrem tenir accés a temes interessants de literatura, història, cinema, ciència, que ens arribaran a través d’un professorat especialitzat de qualitat reconeguda.
El proper mes de novembre podreu assistir a unes primeres conferències que us serviran de model del que pot ser una Àula Universitària. Se’n faran tres, els dos darrers divendres de novembre i el primer de desembre, a la Biblioteca Jaume Fuster. Ja us farem arribar, des d’aquest mitjà, temes i conferenciants.
Les Àules Universitàries tenen un funcionament independent i han de tenir una Junta de tres persones per dur la gestió: president, vicepresident i tresorer. Cal estudiar quantes conferències es fan: una cada quinze dies, una setmanal… segons la demanda. Veure els temes que més interessen i cercar els conferenciants apropiats en la bossa de professorat existent, que és força àmplia. Les persones que s’animin caldrà que s’hi apuntin per assistir al curs o bé, si s’hi volen implicar en el seu funcionament, per formar part de la Junta.
Quant a l’espai seu de l’Àula, que correrà a càrrec del Districte, s’està parlant de la Biblioteca M. Antonieta Cots, la Jaume Fuster, La Violeta. Caldrà veure quin pot ser el més adient.
La quota d’inscripció del curs dependrà del nombre de conferències i el nombre de persones assistents al mateix. La despesa a assumir és, bàsicament, el pagament dels conferenciants.
La idea d’aquestes àules va néixer l’any 1974 a Toulouse, davant la constatació que les persones grans necessitaven una activitat formativa continuada. Va ser un gra èxit. S’estengué a la resta de França, la resta d’Europa i després a països de tot el món.
A Espanya el Ministeri de Cultura ho endegà el 1984. Ara, depèn del Departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya. La primera àula a la ciutat de Barcelona s’inicià el 1986. Actualment en funcionen 54 a Catalunya, de les quals 16 a la nostra ciutat.
S’ha constatat que el grup més important d’assistents als cursos són dones.
Ara cal que ens animen a aprofitar aquesta oportunitat d’ampliar la nostra cultura