Conxa Garcia. Ja vaig tractar el tema de l’aigua en aquesta columna, després s’aconseguí una gran victòria per a la democràcia, la societat civil i per als gairebé dos milions de ciutadans que van signar la Iniciativa Ciutadana Europea sobre el Dret a l’Aigua, aprovada el 2015. La posició del Parlament Europeu és clara: la Comissió està obligada a implementar el dret humà a l’aigua i al sanejament a Europa, mitjançant eines legislatives eficaces.
L’Aigua es defineix com element indispensable per a la vida i la dignitat humana, que no pot ser tractat com una mercaderia. Per tant, els serveis d’aigua han de ser exclosos de tots els acords comercials com ara el TTIP i l’economia de mercat.
El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha de votar properament per aprovar la consulta ciutadana per municipalitzar l’aigua. La pressió de la ciutadania ha estat eficaç i crucial a Europa i també ho ha d’estar a la nostra ciutat. La gestió de l’aigua ha de romandre lluny dels interessos privats o comercials.
Els serveis públics de l’aigua es regeixen per paràmetres d’eficàcia social, ambiental i econòmica alhora que han de promoure la participació i el control social i una gestió transparent. Volem serveis públics gestionats públicament, on l’objectiu no sigui generar dividends sinó millorar el servei.