XI Jornada dels bancs del temps i cohesió social

14 novembre 2011
By

 Conxa García. Divendres 21 d’octubre, es va celebrar a l’Espai Jove la Fontana, la XI Jornada Bancs del Temps i Cohesió Social, organitzades per l’Associació Salut i Família. El dia abans s’havien dut a terme els Tallers i la Consultoria als Lluïsos. La Jornada va ser inaugurada per la Regidora del Districte de Gràcia, Maite Fandos i la Directora General de l’Instituto de la Mujer, Teresa Blat Gimeno. La conferència inaugural la va fer la Directora General de l’Associació Salut i Família, Elvira Méndez.

 Dues-centes persones d’arreu de Catalunya i tot l’estat participaren activament en aquesta trobada. Tot coordinat i organitzat per la Josefina Altés, membre del Consell de Dones de Gràcia i coordinadora dels Bancs del Temps d’aquesta entitat.En aquesta Jornada es va parlar de les noves iniciatives sorgides dels BdT’s: el Banc del Temps Escolar, El Banc del Temps intercultural. També de la demanda d’adaptar-los establir col.laboracions amb Centres de Salut de tots tipus (hospitals, centres per a persones amb disminucions psíquiques o físiques).

 El Banc del Temps de Gràcia, amb seu a Lluïsos compta amb més de 250 persones usuàries i com va dir el Sergi Alonso, de la seva secretaria, hi ha una frase que pot resumir els beneficis del BdT “Només quan valorem el temps de tothom per igual ens podem relacionar entre iguals”.

 Els BdT’s van tenir el seus inicis als Estats Units a la dècada dels 1980s i després s¡’implantaren a Europa i a la resta del món. Amb més de 10 anys d’implantació dels BdT, Barcelona ha estat una ciutat pionera, “amb una història dels BdT’s vinculada inicialment a les polítiques d’igualtat de gènere i més recentment a les polítiques d’atenció a les persones i de conciliació de la vida laboral i familiar”.

Hi ha un “model Barcelona” dels BdT coordinats per Salut i Família. “Aquests bancs representen un model híbrid públic-privat, que basa la seva gestió de la secretaria en personal voluntari”. Actualment la Xarxa Estatal dels Bancs del Temps, coordinada per aquesta entitat agrupa uns 30 Bancs arreu de l’Estat Espanyol.

 Com va dir la Judith Pruna Solà, del Districte de Ciutat Vella “en una situació de canvi i transformació és cada cop més important treballar per afavorir la cohesió social. És a dir, fer que hi hagi vincles, intercanvis i espais de trobada entre totes les persones que formen part del territori; sigui quina sigui la seva procedència. I basar aquestes relacions en el respecte i el reconeixement de l’altra”.

 Si voleu contactar recordeu que la seu del Banc del Temps de Gràcia té la seva seu als Lluïsos a la Plaça del Nord.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia