Sexisme lingüístic

12 març 2012
By

Sara Reñé. No hi ha dubte. L’informe de la RAE (Real Acadèmia espanyola) Sexismo lingüistico  y visibilidad de la mujer, que analitza diverses guies per a l’ús d’una Llengua no sexista ha tingut una conseqüencia ben positiva: fer saltar el debat sobre sexisme linguístic als mitjans de comunicació.

Sí. Es possible. Els acàdemics tenen raó. La utilització d’algunes de les propostes d’aquestes guies no són dificils d’aplicar. La substitució del gèneric masculí per continus desdoblaments i duplicacions (homes i dones, nens i nenes, nois i noies.) són feixucs i esgotadors i, de vegades, és gairebé impossible mantenir-los al llarg del text.  Aquesta observació, però, no fa res més que demostrar la imbricació de l’esbiaix sexista en l’estructura profunda de la llengua i la relació clara entre llenguatge i estructures de pensament.No justifica, per tant, la resistència de la RAE a fer qualsevol modificació o canvi per eliminar el sexisme lingüístic sinó tot el contrari.

Ara per ara, sembla innegable que l’androcentrisme inherent a les llengües romàniques invisibilitza les dones i contribueix a perpetuar conceptualitzacions del món parcials i fragmentàries. Les propostes per a l’ús d’una Llengua no sexista no fan que més reflectir el intents de revisió, reapropropiació i resignificació de la llengua que reclamen amplis sectors socials. L’Acadèmia hauria de posar-se ja a treballar per recollir els canvis socials que s’han anat produint en termes d’Igualtat i donar instruments i eines per crear i re-crear una llengua cada vegada menys sexista i discriminatòria.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia