COMISSIÓ DE LA IGUALTAT PER A LA DONA A LA GUÀRDIA URBANA

13 abril 2012
By

A la I Trobada de Dones de Gràcia una dels temes prioritaris era el de seguretat i la necessitat d’una Guàrdia Urbana de proximitat, que caminés els barris. També es veia convenient que estigués formada per una parella mixta, que conegués el veïnat i hi establís una relació de confiança mútua. Això es valorava que podria ser una eina de prevenció per a temes de violència de gènere, problemes a les sortides dels col.legis i  per a actituds incíviques diverses.

Ara L’Ajuntament de Barcelona ha presentat una mesura de govern per a la creació de la Comissió per a la Igualtat de la dona a la Guàrdia Urbana (CID-GUB). La mesura s’emmarca en l’aposta del govern municipal per convertir a la Guàrdia Urbana de Barcelona en una policia moderna de proximitat i vocació de servei als ciutadans, que sigui alhora un fidel reflex de la societat actual, en la qual la dona cada vegada assumeix un paper més rellevant en tots els àmbits de l’activitat empresarial, institucional i associativa.

Ja en  l’anterior mandat és va fer la diagnosi sobre la situació de les dones en la gerència de seguretat i mobilitat i es va comprovar el baix percentatge dedones en el cos. La creació d’aquesta comissió és una de les mesures contemplades en el Pla d’igualtat d’oportunitats de l’Ajuntament de Barcelona.

Les primeres dones que van entrar a la Guàrdia Urbana de Barcelona hovan fer l’any 1979, quan amb la promoció número 45 es van incorporar 20 guàrdies al cos de policia barceloní. A dia d’avui, 33 anys més tard, 267 dones integren la Guàrdia Urbana, el que suposa un 9,40% del total d’efectius amb els quals compta el cos. D’elles només una és inspectora i dues intendents.

La Comissió de la Igualtat per a la Dona té com a objectiu promoure la incorporació de la dona a la Guàrdia Urbana i millorar la promoció interna a l’interior del cos.

Per tot això l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb el Marc Estratègic 2012-2015 i amb el Pla d’Igualtat preveu un eix prioritari destinat a promoure la igualtat entre homes i dones, que es vol que incideixi especialment en la Guàrdia Urbana. La mesura té com a objectiu integrar la dona al cos, i adequar-lo a la realitat demogràfica i social de la ciutat, amb la voluntat d’assolir una policia moderna i pròxima als ciutadans.

Aquesta Comissió estarà integrada per persones responsables de diferents àmbits municipals amb incidència en les polítiques de personal, així com dones representants de les diferents escales i categories del cos de la Guàrdia Urbana.

Els objectius que es marcarà seran promoure un increment substancial del nombre de dones que es presentin a les proves de selecció per a l’accés a la categoria de guàrdia i, alhora de les que es presentin a la convocatòria de promoció interna a la categoria de caporals. També volen afavorir una major presència de les dones en les escales Intermèdia, Executiva i Superior, per tal que estigui en consonància amb la representació de dones al cos.

Valoracions gracienques d’aquesta iniciativa

“Intentar promoure un estudi de la situació i unes mesures, dins d’aquests cossos, tan poc feminitzats, cara a que siguin més paritaris, és positiu” diu la Carme Esquirol (PSC).

La Montse Aguilera (ICV-EUiA) planteja que “trobem molt adequat promoure un pla d’igualtat d’oportunitats específic per a la Guàrdia Urbana. Però ens hauria agradat més tenir un pla d’igualtat d’oportunitats dirigit al conjunt de l’àrea de seguretat (especialment dirigit també al col·lectiu de  bombers i bomberes, un cos que com tothom sap té un dèficit espectacular de dones).  Les dades són molt preocupants I cal fer totes les actuacions que calguin perquè la presència de dones en la Guàrdia Urbana de Barcelona sigui rellevant”.

Ara bé Aguilera també diu quecal fixar objectius específics que es puguin assolir a curt, mitjà o llarg termini i que condueixin el col·lectiu cap als objectius generals plantejats, ja que l’assoliment de resultats visibles ajudarà a mantenir i augmentar la motivació i el interès de les persones per la Comissió, i en general, per la política d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes”. En aquest sentit “troben a faltar que s’incideixi en temes com l’ocupació, la formació, la promoció professional, les condicions de treball, inclosa la retribució, l’assetjament sexual i la conciliació de la vida personal, familiar i laboral”.

La valoració de les veïnes a qui hem preguntat és positiva vers la creació d’aquesta Comissió de la Igualtat per a la dona a la Guàrcia Urbana de la ciutat. Però, en general, els agradaria que es facilités un calendari concret d’accions per assolir aquests objectius, i quins seran els recursos humans i econòmics amb què es comptarà per a la seva realització. També que s’informi periòdicament a la ciutadania sobre la seva implantació i seguiment, per poder avaluar les accions que es promoguin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia