EL SOMRIURE SOCIAL

22 juny 2013
By

Raquel Beneito. La Gioconda; una obra per a molts misteriosa i una de les més conegudes a nivell mundial. Podria fer un estudi i demanar a la gent que em descrivís el seu somriure i em donarien opinions diverses: trista, alegre, incògnita, etc…
Recordo quan vaig anar al museu Louvre de París i tota l’expectativa que creava aquest quadre tan petit.

Però agrada i és que és un quadre que es pot interpretar de forma subjectiva i dóna cert morbo a la gent perquè transmet alguna cosa més que un somriure, transmet una emoció. Es per això que avui a mi em transmet un somriure apagat, una emoció trista, ja que no estem passant pel moment més esplèndid a nivell global. La televisió, internet o el boca a boca no ens transmeten bones notícies i tot això, en major o menor grau, ens està repercutint i comportant una càrrega emocional que crec que cada vegada és més important.

Avui, al metro, observant les cares de la gent quan van a treballar o realitzen els seus recorreguts habituals, les presses; les grans masses porten una cara semblant a la de la Mona Lisa: d’incògnita. No saps ben bé que passa pel seu cap, poden ser milers d’idees, de pensaments, d’emocions bones o dolentes però acumulades, que van amunt i avall moltes vegades sense cap direcció, només en moviment.

I es que tot va cada cop més ràpid, ens parem a reflexionar un moment però, al cap d’una estona, hem de seguir per anar a treballar, cada vegada per cert de forma més austera i explotadora i, en conseqüència, acabem també més cremats. No obstant, em refereixo a tots aquells que tenen l’oportunitat de gaudir d’un sou; dels altres millor no en parlem.

Es curiós però la gent esplèndida en el recorregut del dia a dia tenen la mateixa cara que la Gioconda, una cara per a mi, avui, apagada sense ganes de rutina i amb ganes de descobrir, n’estic segura, una sortida viable a tot el que està passant, per tal de pal•liar la possible situació de risc social que patim i poder mirar el nostre interior i no tant cap en fora, és a dir, cap a la part desagradable de la societat. No oblidem que els humans tenim el poder del contagi: el contagi de les cares i dels somriures apagats. Proposo somriure, però no prometo res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia