QUEIXES CIUTADANES A LA SÍNDICA DE BARCELONA

22 juny 2013
By

Veure vídeo i transcripcióLa Maria Assumpció Vilà, Síndica de Greuges de Barcelona, va tornar a visitar el programa Ones de Dones de Ràdio Gràcia, amb la voluntat d’apropar a la ciutadania la tasca que fa i les queixes que li arriben més sovint o aquelles que ara són més punyents i que requereixen de la seva atenció.

M. Assumpció Vilà va dir, que “la Plataforma Defensem el Park Güell s’hi havia posat en contacte i havia presentat una queixa. L’Ajuntament els ha facilitat el projecte, que volen posar en marxa l’octubre vinent, per evitar aglomeracions de turistes i només afecta la zona monumental. Ella ja ha fet una primera visita al parc i en farà una segona i estudiarà el projecte per tal de comprovar que els drets de la ciutadania dels barris del voltant i de la ciutat no es vegin conculcats”.

També ens parlà sobre el fet que “cada cop més se’ns adrecen persones afectades per la crisi. Respecte a l’habitatge i els desnonaments, hi ha moltes famílies que no tenen ingressos i va sol.licitar un Pla de Xoc a l’Ajuntament de Barcelona. L’Ajuntament l’ha fet, però a llarg termini i s’ha de cercar solucions per a la gent que té ara el problema”. També comentà que “ cal negociar amb caixes i bancs perquè posin els pisos que tenen per a lloguer social accessible, segons les entrades de diners de les famílies i també calen més pisos d’emergència”.

La Sindicatura de Greuges és un òrgan de supervisió de l’Ajuntament Barcelona i pot supervisar tot allò que és competència de l’Ajuntament (neteja, trànsit, parcs, Guàrdia Urbana, Urbanisme, serveis socials, etc) inclosos els consorcis en què participa com Educació i Salut. La Síndicatura va iniciar la seva activitat el 2005. L’any 2012, la síndica va tramitar 1.900 queixes i va atendre 3.230 persones. Des del gener fins al maig s’han rebut més de 800 queixes.
Segons ens han informat l’oficina de la Síndica, “El principal àmbit motiu de queixa és tot allò que fa referència a circulació i transports públics, amb molta presència de temes de Bicing, sancions a TMB, sancions de trànsit, etc. En l’àmbit social, el principal motiu de queixa és l’habitage (manca d’habitatge, desnonaments, problemes per accedir a un pis públic, manca de manteniment de l’edifici, etc) i l’accés als recursos bàsics. Les queixes d’habitatge han augmentat el primer trimestre de 2013 un 62% respecte al mateix període de l’any passat. Darrerament estan arribant un munt de queixes diàriament”
Com deia la Síndica en el seu darrer informe (30 de març 2013): “La defensoria de greuges de Barcelona té l’obligació de qüestionar la norma que genera resultats d’injustícia. És a dir que no s’ha de limitar a revisar una multa com ho faria un tribunal del contenciós, sinó que ha de ser un motor permanent en la lluita per la salvaguarda dels drets humans a la ciutat, i res humà li pot ser aliè”.
També dia aquest informe que “La importància de la institució per a la ciutadania prové del fet que abasta i empara tots els àmbits de la vida ciutadana; importància per la amplitud de la competència: si l’Administració local està present en les vides de tots els habitants de la ciutat –del bressol a la tomba– també la defensoria ho està. I d’aquesta manera pot ajudar a la transparència i a la salvaguarda dels drets estimulant el compliment de deures públics”.
I assenyalava que “És més important aquesta missió en temps de crisi perquè hi ha més necessitats i menys mitjans per satisfer-les, i és per això necessari afermar l’equitat en l’assignació de recursos perquè hagi justícia social. I és més necessària perquè des de la posició del ciutadà trobem més frustració, més pèrdua de drets, més resignació en alguns, i també més indignació, en altres, i amb tot això crisi de credibilitat en l?Estat social i Democràtic de Dret”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia