FINA R. PALAU PRESENTA “CARMEN Y LA REPÚBLICA

24 octubre 2013
By

Conxa Garcia. La poeta i cantautora gracienca, Fina Rodríguez Palau, va presentar dissabte passat a la Casa Elizalde, el seu nou llibre de poemes: Carmen y la República (La Busca edicions). L’acte va constar d’una lectura de poemes amb imatges específiques per a cada poema. Alguns d’aquests es van llegir acompanyats de la guitarra per l’autora i d’altres van ser cantats per ella mateixa i per, la també poeta, Assumpció Forcada.

El llibre du un pròleg de la historiadora Antonina Rodrigo, que treballa en la recuperació de la mamòria històrica de les persones que visqueren aquesta època, la guerra i la dura postguerra i que, també, va parlar de l’autora i el seu nou poemari a l’acte de la seva presentació davant d’un nombrós grup de persones.

Com diu A. Rodrigo “Fina R. Palau, en el seu nou poemari, recorda les seves companyes de les fàbriques barcelonines en què va treballar des de l’any 1972: Josa, Ingra, CGR, per acabar a la Braun d’Esplugues. Dones que converteix en matèria d’estudi, des d’una òptica poètica”.

Continua dient que la “Fina ha desplegat aquells records que havia guardat en la seva memòria i els exposa a través d’una antologia de dones icòniques de la nostra història, que van representar la lluita, el compromís, la rebel.lia femenina, ingredients transgressors en un temps en què a la dona li estava vedat figurar en l’escena pública”.

La majoria d’aquestes dones treballadores “arribades d’Extremadura, i Andalusia, de famílies de vençuts i filles de la República. Totes elles amb una càrrega de vivències extremidores, amb familiars presos, exiliats, afusellats, fugits, exèrcit antifranquista de la postguerra. Les seves històries pertanyien al terror imposat pels vencedors, a tots els seus oponents sotmesos al silenci tenebrós de la intimidació mitjançant mètodes expeditius de persecució, detencions, violència, tortures, que podien recaure en la mare, el fill, el germà, en no trobar al ‘culpable’ per una filiació sindicalista o política, o per ser mestre, o periodista…”. “Elles, o les seves mares, que havien viscut temps de la seva reivindicada llibertat, tornaren a l’estatus de dones subordinades, anul.lats dictatorialment els assoliments, per dret i lluita, de la seva emancipació.

Al final de l’acte la Fina R. Palau obsequià a l’Antonina Rodrigo amb una bandera republicana, acte molt emotiu.  Després es passà a la corresponent signatura de llibres per part de l’autora.

 

Us presentem un tast de Carmen y la República:

EMPEZÓ LA HUELGA

En la cadena de la fábrica

pasaban las piezas

mientras yo pensaba en Simone de Beauvoir,

la que escribió El Segundo Sexo.

Tan abstraída estaba en mis pensamientos,

que mi mirada se quedó fija

en una mujer que lloraba.

Lloraba por no poder alimentar a su hijo.

No tenía dinero.

Entonces dije ¡parad las máquinas!

Vamos a la huelga para exigir igualdad de salario.

Llegaron los policias amenazando

y la mujer que lloraba se enfrentó con ellos.

Porque una mujer, cuando su hijo tiene hambre,

mueve montañas.

Y así empezó la huelga.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia