PLANIFICACIÓ FAMILIAR NATURAL

23 gener 2014
By

Conxa Garcia.  Les llevadores del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), amb seu al CAP de Pare Claret, que atenen la població femenina gracienca, van passar per Ones de Dones per parlar-nos de la planificació familiar natural i també de la sexualitat durant l’embaràs.

La Griselda Vázquez i l’Anna Amorós ens van oferir informació sobre aquests dos temes. Quant a la planificació familiar natural ens comentaren que “permet a les persones tenir el número de fills desitjats i determinar l’interval dels embarassos, mitjançant mètodes anticonceptius naturals, basats en l’autoconeixement del cicle menstrual”.

“El mètode anticonceptiu natural més eficaç que hi ha és el mètode simptotèrmic, que consta de tres o quatre signes i símptomes de fertilitat de la dona: la temperatura basal corporal, el moc cervical al vespre, els dies possiblement fèrtils i infèrtils i les condicions del coll de l’úter. Es tracta de la fusió de mètodes naturals que ja s’utilitzaven de fa temps. Això augmenta la seva eficàcia fins al 96-98%”. El millor passar-se a parlar amb la llevadora perquè ens ho expliqui i millor que hi vagi la parella, ja que la planificació familiar és cosa de les persones que la conformen.

Ens parlaven de la importància “que les dones, i si fos possible ja les noies joves, es coneguessin molt bé. És a dir que coneguessin el seu cicle, quin dia ovulen cada mes, que vol dir que un dia es senten seques o bé humides, quines probabilitats hi ha de quedar-se embarassada segons el dia que tenen les relacions sexuals. De fet, a més, tot coneixement empodera i dóna molta més seguretat en una mateixa i així la dona s’apropa cada vegada més al seu cos, que és únic i irrepetible”.

Cal saber que a l’ASSIR trobareu llevadores, com l’Anna i la Griselda, que són Monitores de Planificació Familiar i , per tant, professionals molt preparades i acreditades per assessorar-vos en aquest tema, a més de ser persones joves i molt acollidores.

També us poden solucionar tots aquells dubtes que tingueu, si esteu embarassades, respecte la sexualitat en aquesta etapa. Ens comenten que “la sexualitat encara és un tema bastant tabú, però en l’embaràs encara més. El fet de tenir relacions durant l’embaràs genera pors. Hi ha homes que pensen que poden fer mal al nadó i dones que també es preocupen pel benestar fetal. També es produeixen canvis hormonals en la futura mare que poden afectar la líbido”.

De fet només estan contraindicades les relacions sexuals en cas de sagnat, un problema a nivell d’implantació de la placenta o amenaça de part prematur.

Les gestants que vulguin informació sobre sexologia i embaràs també han de dirigir-se a la llevadora, també millor en parella. Amb aquesta poden parlar obertament sobre els seus dubtes, pors, contraindicacions, postures i tot allò que, en definitiva, els preocupi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia