La dona sahrauí: organització, resistència, lluita i dignitat

27 gener 2014
By

S'està mostrant Fatma El-Mehdi.jpgLa Fundació Solidària Flama, amb el suport de la Federació ACAPS de la Delegació del Front Polisario a Catalunya, ha organitzat una taula rodona sobre “La dona sahrauí: organització, resistència, lluita i dignitat”, el proper 31 de gener, a partir de les 18.30 al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona (Carrer del Regomir, 3). L’acte comptarà amb una representació molt interessant de les dones sahrauís amb Fatma Mahdi, Secretària General de la Unión Nacional de Mujeres Saharauis (UNMS), en representació de les dones dels campaments de refugiats, amb Jadiyetu El Mohtar, representant de la UNMS a l’Estat espanyol i membre de la Delegació Sahrauí a Espanya, i també comptarem amb Dagja Lachgar, activista sahrauí dels territoris ocupats defensora dels drets humans.

La jornada disposarà de tres espais més: Espai Haima, Espai Fotografia i Espai Audiovisual.

L’Espai Haima serà un punt de trobada dels assistents a l’acte on es podrà debatre i prendre te sahrauí amb tranquil.litat, organitzat per la Lliga d’Estudiants Sahrauís.

A l’Espai Fotografia es podrà visitar una exposició fotogràfica sobre els campaments i els territoris ocupats, que convida a una reflexió sobre la situació del poble sahrauí.

A l’Espai Audiovisual es passaran audiovisuals, entre els quals hi haurà Gdeim Izik, amb la participació d’Isabel Terraza que obrirà un cinefòrum.

La dona sahrauí

Les dones sahrauís han tingut i tenen un paper fonamental en l’estructura social i política de la RASD i han assolit un estatus singular i molt més progressista que a la majoria de societats àrabs i musulmanes. Les dones sahrauís són combatives. Històricament han format part de l’exèrcit i en l’organització dels campaments de refugiats, però també als territoris ocupats lluitant amb les úniques armes de la paraula i la raó. Armes que reclamen justícia, respecte als drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. Les dones no s’acovardeixen davant l’amenaça de presó, tortura, violació o repressió. Recordem Aminetu Haidar, Sultana Khaya, Ghalia Djimi, Dagja Lachgar, entre moltes d’altres, símbols de la dignitat i de la resistència.

L’acte comptarà amb dirigents de la Unión Nacional de Mujeres Sahrauís (UNMS), una organització vinculada al Front POLISARIO que representa al conjunt de dones sahrauís- La UNMS compleix un paper fonamental en el sosteniment de la població dels campaments de refugiat sahrauís i en el desenvolupament del poble sahrauí en el seu conjunt. Creada a l’any 1974, sorgeix impulsada per la necessitat d’unió de tot un poble pel dret a la autodeterminació i per la consciència de la importància de visibilitzar la presència i protagonisme de les dones en la societat sahrauí. A la UNMS hi pertanyen totes les dones pel simple fet de ser sahrauís. La UNMS reitera els valors que l’animen des de la seva fundació i incorpora compromisos en la busca d’una societat lliure, democràtica, justa i igualitària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia