40 ANYS DE MOVIMENT FEMINISTA A GRÀCIA

28 abril 2015
By

Conxa Garcia.  El passat dia 10 de març, a La Violeta, l’AVV. Vila de Gràcia, dins de la celebració dels seus quaranta anys d’existència, va commemorar els 40 anys de moviment feminista a Gràcia. A la taula hi érem jo mateixa i la Isabel Soley, que vàrem parlar dels inicis i de la darrera etapa de la Vocalia de la Dona de l’Associació; i l’Andrea, de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia, que va parlar d’aquesta plataforma que va néixer el 2013, i que és hereva i continuadora de les lluites anteriors per aconseguir els drets de les dones i una societat més equitativa.

La Vocalia de la Dona va néixer el 1975, va ser una de les primeres que es van crear a Barcelona. Va ser molt activa lluitant, en l’etapa final del franquisme i la transició,  pels Drets Civils més bàsics, per la llei del divorci, per tenir serveis de Planificació Familiar i tenir accés a mètodes anticonceptius i a l’avortament. També lluitant perquè hi haguessin llars bressol i altres serveis comunitaris, que llavors no existien.

La Vocalia de la Dona va participar en la formació i funcionament de la Coordinadora Feminista i participà, amb una ponència sobre les dones als barris, en les Jornades de la Dona de l’any 1976.

En una segona etapa de la Vocalia, que començaria el 1999 amb l’assassinat de la Ma. Ángeles Chiván i la lluita contra la violència masclista. Es va promoure i participar en una xarxa de grups de dones de Gràcia, es va instaurar el Dia Anual de Gràcia contra la Violència vers les Dones, es va demanar i aconseguir l’obertura del PIAD de Gràcia, es van realitzar unes Jornades d’Educació i Gènere, es va participar a la Festa Major tot organitzant actes i, un any, guarnint el carrer Igualada. També es va demanar i es participà en l’elaboració d’una Diagnosi de la Situació de les Dones gracienques i, finalment es va participar en l’organització de la celebració de la I Trobada de Dones de Gràcia.

La tasca de recuperació de la memòria històrica va ser un treball constant, primer realitzant l’exposició Les Dones de Gràcia, acompanyada d’unes unitats didàctiques per treballar-la a les escoles, celebrant els 30 anys del moviment de dones a Gràcia i, finalment, aconseguint que el Nomenclàtor gracienc tingués en compte les dones i comencés a reparar el greuge comparatiu existent. Es va organitzar la inauguració simbòlica de la Plaça Dones del 36.

Les components de la Vocalia sempre van tenir clara la importància d’arribar a les veïnes i sensibilitzar la ciutadania a través de la seva participació en els mitjans de comunicació graciencs: Butlletí de l’AV, revista Vila de Gràcia, Carrer Gran i, en la darrera etapa: Ull de Dona d’aquest setmanari i programa Ones de Dones de Ràdio Gràcia, entre d’altres col.laboracions esporàdiques.

Segons el moment històric les components de la Vocalia van escriure sobre temes relacionats amb les demandes més urgents del moment. Alguns d’aquests temes travessen el temps i arriben fins als moments actuals, on continuen sent l’eix de la lluita i el treball que estan realitzant les dones joves de l’Assemblea Feminista de Gràcia, com l’avortament, les agressions masclistes o la recuperació de la memòria històrica de les dones gracienques.

Actualment, des de Comunicadores amb Gràcia, es continua fent una tasca comunicativa important, amb dos tallers, un a la Vila i un altre al Coll, que mantenen dos blocs a la xarxa, mantenint Ones de Dones i l’Ull de Dona i afegint-hi la participació en el Canal Dones de graciamon.cat (televisió gracienca per internet).

Vull encoratjar i saludar el treball que fan des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia, que han fet una tasca important en la campanya sobre l’avortament lliure i gratuït; en la denúncia de les agressions masclistes en espais de festa;  quant a la recuperació de la memòria històrica de les dones de Gràcia: Herstory; i en la participació i divulgació de la Vaga de Totes. Cal que les joves que tenen una nova manera de dir i de fer les coses continuïn la nostra lluita. Endavant, sou el futur!

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia