XARXA DE DONES PER LA SALUT

5 maig 2015
By

Va passar per Ones de Dones (Ràdio Gràcia) la M. Carme Catalán de la Xarxa de Dones per la Salut, per parlar d’aquesta plataforma que agrupa vint-i-una entitats.  El juny de 2002, es van constituir legalment com a Federació, agrupant entitats de dones i entitats mixtes d’arreu de Catalunya interessades per la salut des d’una perspectiva de gènere. Acaben de sumar-se a la Marea Blanca de Catalunya. 

Recentment havien realitzat un acte per parlar de Per què a les dones en interessa el Model Sanitari i han elaborat unes Propostes sobre Dona i Salut, perquè s’incloguin en els programes polítics de cara a les eleccions municipals. La premissa general és que la Sanitat ha de ser universal, pública i de qualitat. 

En aquesta Xarxa trobem l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, el Grup de Dones del Col.legi de Psicòlegs, l’Associació Catalana de Llevadores; lligats més amb les usuàries de la sanitat:  grups de sindicats com CC.OO,  Associació Catalana pel Part Respectat, Associació afectades pel càncer de mama; o activistes com  Tamaia o El Safareig.

Com diu Catalán “és una xarxa de dones feministes motivades per la salut de les dones i del conjunt de la població, organitzades en diferents col·lectius i àmbits: d’usuàries, d’ajuda mútua, de professionals, d’activistes per la salut. Creiem que hem de ser subjectes actius en el procés de salut i desitgem millor qualitat, equitat i calidesa en l’atenció sanitària i polítiques potenciadores de salut amb perspectiva de gènere”.

També ens va parlar dels seus objectius generals que són “desenvolupar estratègies de comunicació interna i externa per millorar la visibilitat sobre les necessitats específiques en matèria de salut de totes les dones. També participar en les jornades reivindicatives i de defensa dels Drets Civils relacionades amb la salut; desenvolupar estratègies per esdevenir un referent davant de les institucions i les usuàries dels sistemes de salut amb l’objectiu de fer front a problemes relacionats amb la salut de les dones, defensar els  drets assistencials, promoure la recerca, etc.”

La Xarxa va néixer l’any 1997 en el marc de les trobades per a la celebració del 28 de maig: Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Aquesta data, de referència internacional per a tots els grups de dones que treballen per la millora de la Salut, se celebra arreu del món des del 1987.

De manera regular han organitzat diversos actes i des del 2000 han participat en seminaris de reflexió de la OTPI i l’Àrea de Salut de la Diputació de Barcelona. També han participat a diversos actes organitzats per associacions de dones i ajuntaments.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia