CONXA PÉREZ COLLADO

21 setembre 2015
By

conxa perez cartelConxa Garcia.   El proper dissabte 17 d’octubre, a les sis de la tarda,  es farà un homenatge a la Conxa Pérez Collado, organitzat per Dones Llibertàries, a la seu de la CGT, a la Via Laietana 18.  Dolors Marín, historiadora i coautora de les memòries de Conxa Pérez, presentarà el llibre. També es podrà veure el curtmetratge Conxa Pérez i una exposició sobre aquesta dona que va lluitar tota la vida per les seves idees.

La recordaran, entre d’altres persones, la Llum ventura, amiga i fundadora de l’Associació Les Dones del 36; la Roser Pineda de Dones Llibertàries; i l’Antonina Rodrigo, escriptora i historiadora.

Conxa Pérez Collado va néixer el 1915, al barri de Les Corts, en el si d’una família d’idees i militància anarquistes. Ella ingressa el 1931 a la CNT i a l’Ateneu Llibertari Faros.

El 1936 participa en una acció per sufocar l’aixecament militar al seu barri i, al cap de pocs dies, s’uneix a la columna Ortiz i marxa cap al front d’Aragó. Participà en els atacs a Belchite i Almudevar. Després de sis mesos tornà a Barcelona i s’integrà en una fàbrica de material de guerra, on fou nomenada membre del consell d’empresa. Hi treballa fins a l’entrada de l’exèrcit feixista.

Passa a França, on s’està a Lievin (zona de Calais) fins que entren el alemanys i la traslladen al camp d’Argelès-sur-mer. La va reclamar una amiga i va poder marxar cap a Marsella. Després entra als castells de Montgran i Reynarde, regentats pel Consolat mexicà, on va treballar a la infermeria. Un any després va tornar a Espanya amb un fill de tres mesos.

Quan acabà la dictadura va fer algunes tasques a la CNT i a associacions de districte, on participa en la creació del Centre Cívic Josep Trueta, on romandrà prop d’un any a la Junta.

Va ser sòcia de l’Ateneu Enciclopèdic i fundadora, amb d’altres companyes, de l’Associació Les Dones del 36 (1997-2006). Va morir l’abril del 2014. Gairebé cent anys d’una vida dedicada a la lluita per la llibertat.

Mirant la seva fotografia al llibre on s’explicava la història dels fets i les persones que conformaven l’Associació Les Dones del 36, veig una dona gran, molt arregladeta, tenia llavors 91 anys, i una gran força i decisió en el gest i la mirada. Ella deia, “la meva lluita sempre s’ha centrat en la defensa dels ideals anarquistes”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia