ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN L’EMBARÀS

9 maig 2016
By

Ones de Dones-LlevadoresAquest abril van passar per Ones de Dones (Ràdio Gràcia) les llevadores de l’ASSIR-Dreta, que dóna servei al districte de Gràcia. En concret la Griselda Vázque i la Glòria Labay, acompanyades per una estudiant en pràctiques, la Natàlia Mangas. Vam parlar de diferents aspectes al voltant de l’alimentació durant l’embaràs i posteriorment durant la lactància.

La Griselda Vázquez ens va dir que “una alimentació saludable seria aquella en la qual hi ha una gran diversitat d’aliments, si pot ser de temporada i biològics millor, però en una mesura adequada i equilibrada”; Durant l’embaràs es recomana “eliminar el tabac i l’alcohol. Durant la gestació, segons el trimestre es necessiten unes vitamines i minerals o altres. En el primer és molt important l’àcid fòlic (Vitamina B9), per la formació correcta del tub neural de l’embrió. També  el iode és important per tot l’embaràs i sobretot el ferro i el calci durant el tercer i també la lactància”.

Ens informen que elles disposen d’una Guia per a embarassades, del Departament de Salut de la Generalitat i un tríptic informatiu: “Durant l’embaràs, aliments segurs més que mai!

La Glòria Labay va parlar-nos de les noies embarassades que són vegetarianes o veganes, “totes dues varietats dietètiques són completament adequades a l’embaràs si estan ben complementades”. “Per exemple caldrà menjar més vegetals que tinguin ferro, com bròcoli, col, fruits secs, ous i sobretot saber que s’absorbeixen millor junt a productes que continguin vitamina C, com els cítrics: taronja, mandaria, kiwi…” 

“Si no beuen llet , hi ha d’altres aliments que aporten calci: espinacs, col, bròcoli, julivert; fruits secs: ametlles, sèsam (tahin), nous; i el tofu i la resta de derivats de la soja: llet, iogurt… Com a fonts de proteïnes: els llegums són un aliment ideal, sobretot si les barregem amb arròs, quinoa, blat sarraí, etc. Un altre aliment interessant són les algues, molt riques en minerals, especialment en iode, són una bona font d’Omega-3, que és essencial per a la construcció del cervell i els ulls de la criatura. També contenen Omega-3: el sèsam, el lli, les pipes de carbassa i girasol, els olis vegetals com el de llinosa, nous, ametlles, anacards i fruites com l’alvocat”.

També la Natàlia ens va parlar de “la importància de la neteja en la seguretat alimentària, per exemple la de les mans i estris en contacte amb el menjar i també la manipulació correcta d’aquests en el frigorífic, el procés de descongelació… Convé menjar aliments cuinats, més que crus. És millor menjar peix blau petit que no pas gran, fins i tot les llaunes de tonyina, que provenen d’un animal gran, pel tema del mercuri”.

Recordeu que tenim a l’abast aquest servei i aquestes fantàstiques llevadores per a qualsevol dubte.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia