LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

2 octubre 2017
By

Cartel llibertat expressióConxa Garcia.  Subscrivim el comunicat de l’agència de notícies La Independent: “Davant l’ “atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació” que es produeix actualment a Catalunya per part l’Estat Espanyol arran de la intenció de realització del referèndum per la independència el proper 1 d’octubre, La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere s’adhereix a la declaració i campanya #FreePressCatalonia per la llibertat de premsa, promoguda per nou importants organitzacions periodístiques, i que  ha estat subscrita per més de 200 mitjans de comunicació, organitzacions de premsa i centenars de periodistes i professionals de la comunicació. Davant el tancament de webs, el registre d’impremtes, la detenció de gent per posar cartells, la suspensió de debats, col·loquis i actes diversos, així com l’entrada i avisos a diversos mitjans, són moltes les veus de les periodistes que ho estan denunciant”.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya recorda que “El dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i per aquest motiu la feina de la periodista és un servei essencial”. Exigeix respectar al Codi Deontològic “perquè defensa uns mitjans de comunicació lliures, plurals i democràtics”. En compliment d’aquest acord de la Junta, el comunicat destaca que “l’actual situació jurídico-política que viu el país fa més necessari que mai recordar la necessitat de preservar un periodisme lliure d’ingerències de cap tipus: política, judicial o policial” i afirmen que cap situació, per excepcional que sigui, “ha de comportar un pas enrere a la llibertat d’expressió, un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans”. Recorda que : “Els professionals de la informació no poden estar subjectes a directrius de cap mena que limitin la llibertat de premsa”.

I entre d’altres valoracions i indicacions es recorda a les periodistes els principis bàsics de la  professió que recull el Codi Deontològic, la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica.

Recorda que l’exercici lliure de la professió no pot patir cap restricció, per excepcional que sigui la situació i de denuncia qualsevol interferència “vingui de la instància que vingui, especialment quan s’assenyala públicament i es persegueixen professionals i/o mitjans de comunicació. És especialment greu quan aquestes pressions venen de càrrecs o institucions públiques”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia