ELS SAFAREIGS D’HORTA

28 juny 2018
By

Foto Safareigs hortaPuri  Pérez.   Jo visc  a Sant Genís molt a prop d’Horta, des de la meva adolescència ja hi baixava al cine, hi havia dos un anomenat Dante i un altre Venecia. Que amb l’arribada de les sales multi cinemes han anat fora. Un d’ells convertit en un súper, el altre en un Centre dels testimonis de Jehovà.

També hi havia dues discoteques, fa tant de temps!  Mai no m’havia fixat en els seus carrers, ni en les seves places, però l’altre dia tot passejant amb les amigues vaig descobrir una mica del passat del poble d’Horta, els camps, les infinites masies, els torrents d’aigua, les Bòbiles i els safareigs. Encara avui es conserven algunes masies importants de l’època, Can Travi, Can Cortada, Can Fargues, avui escola  municipal de música, Can Mariner convertida en la biblioteca d’Horta.

El que més em va agradar va ser el carrer Aiguafreda. Endinsar-me en aquest racó va ser com si s’aturés el temps, un carrer petit amb cases baixes totes amb pous i safareigs, plenes de flors i vida. Diu la historia que les dones d’aquestes cases per ajudar a l’economia de la llar, rentaven la roba de la burgesia de Barcelona, més de 400 dones es dedicaven a aquets menester, fou una revolució industrial en tota regla. I jo, allí plantada davant dels safareigs m’imaginava les dones amb les seves robes fosques fins als turmells, amb davantals i la mans plenes d’esquerdes, lluitant per sobreviure, estem parlant del segle XVIII i XIX.  Pensant en aquestes dones acabo aquestes línies, agraïda d’haver nascut en el nostre temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia