LA SITUACIÓ ACTUAL AL SAHARA

5 març 2021
By

 

 

Mujeres-saharauisConxa Garcia.   Ens hem posat en contacte amb dones saharauis per parlar de la situació actual en el Sahara, on s’ha reprès el conflicte armat amb el Marroc, des de fa més de dos mesos. Els mitjans de comunicació passen d’informar-hi i nosaltres volíem apropar-vos quina és la situació i com l’estan vivint les dones del país, de la mà de la Saha Ahmet.  Ens informa que “les dones van estar d’acord amb el retorn a la lluita armada, perquè porten quartanta anys esperant un referèndum i poder retornar a la seva terra, a casa seva; estan cansades de tantes mentides i que els altres països els donin l’esquena”.

La dona saharaui és una lluitadora. Van muntar els campaments i mantenen la vida de totes les persones que els habiten. Es fan càrrec de la casa, la sanitat, l’educació, el repartiment de l’ajuda humanitària que els arriba,… ja que els homes marxen a la guerra.

“Fa 29 anys de l’alto el oc del 1991 i la solució no arriba. I no han vist cap altra sortida que actuar, perquè ja no esperen res i no veuen cap altra sortida. El poble saharaui no oblida . I la vida en els territoris ocupats és gairebé de clandestinitat, no pots parlar de la situació i no pots ni dir que ets saharaui”.

“ El poble ha dit que sí a la tornada a les armes, almenys quedarà a la història que hi havia un poble lluitant per la seva terra i la seva identitat. Ningú no vol la guerra perquè moren persones, però es veuen obligats, no veuen cap altra sortida”.

Els USA no saben quina postura adoptaran amb el nou president Biden. “Trump, a través de les xarxes socials va regalar el Sahra al Marroc. Trump no pot regalar el nostre país, ni Palestina! El Marroc va aprofitar per fer un joc brut i obrir ambaixades  en el Sahara Occidental, on no hi ha ni ciutadans del país”.

“Espanya sempre mira cap a un altra costat i molts cops s’alinea amb el Marroc, per motius econòmics. A Espanya li convé estar a bones amb el Marroc i compartir les riqueses sahrauís: la pesca, els fosfats. Al Marroc, si no només li queda el turisme”.

“Quan el Marroc va girar-se cap als Emirats Àrab i els USA, llavors Espanya va posicionar-se. Va recordar que el Sahara va ser espanyol un dia. Amb l’actual govern s’esperava una milloria, ja que van parlar que el Sahara era per als saharauis”.

Aquesta és una causa justa i les dones saharauis treballen per aconseguir el seu objectiu: tornar a la seva terra, a casa seva. Mereixen el nostre respecte i el nostre suport.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia