La Analfabeta, d’ Agota Kristof

23 març 2023
By
agota kristofPuri Pérez.  Agota Kristof neix el 1935 a Csikvánd, un petit poble d’Hongria. Escriptora, dramaturga i poeta. Als quatre anys ja sabia llegir. Era una nena molt creativa i somiadora, va créixer feliç, jugava pel bosc amb els seus germans, pujava als arbres i passejava de nit per la teulada, però un dia tot això va quedar enrere.
En acabar la segona guerra mundial, Rússia va envair Hongria, el seu país, sembrant el caos, la pobresa i la fam, imposant la seva cultura i el seu idioma, el rus. Llavors ella va haver d’exiliar-se, primer a Àustria i després a Suïssa. Va ser així com ella es va considerar analfabeta, en una altra terra.
Llegint aquesta petita joia, he comprès la duresa de l’exili, com és abandonar casa teva, la pèrdua de la família i  els amics, els teus costums, el desert social i cultural, el silenci, el buit, la nostàlgia i el més principal la teva llengua materna.
La Analfabeta, es un petit relat autobiogràfic on l’autora ens explica d’una manera directa i senzilla, moments i escenes de la seva vida que l’han marcat com persona , com exiliada i com escriptora. Ella ens narra la seva memòria des que era petita fins a l’edat adulta. Fa un repàs al seu pas a l’internat que, segons diu, era una cosa entre una caserna i un convent, entre un orfenat i un reformatori. A la nit plora la pèrdua dels seus germans, dels seus pares i plora per la seva llibertat.
També recorda amb afecte la seva àvia quan l’asseia als  seus genolls i s’explicaven històries totes dues.
Però, jo em pregunto ¿com és possible comprimir una vida com la seva en tan poques pàgines? I amb unes paraules que ens  arriben directes al cor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia