VINT ANYS D’ONES DE DONES A RÀDIO GRÀCIA

20 març 2024
By

 

onesdones-gran-fonsrosaConxa Garcia.    Ja fa vint anys que s’emet a Ràdio Gràcia el programa Ones de Dones (2002-3/2022-3). Un programa de ràdio, per a  dones i fet per dones. Un dels poquíssims d’aquestes característiques que s’han fet a la nostra ciutat.

 

Ones de Dones va rebre un Premi de Comunicació, a nivell de ciutat,  atorgat per Benestar Social de la Generalitat  (2007)  i el Premi Vila de Gràcia (2008).

 

El 2002 començava una nova etapa a Ràdio Gràcia, sota la direcció de Carles Salat, que l’obria als barris  i les entitats del Districte. La tècnica del Consell de Dones, Montserrat Potrony, es va posar en contacte amb la Vocalia de la Dona de l’AVV. Vila de Gràcia, que s’embarcà en aquesta nova aventura.

 

Les companyes de la Vocalia delegaren en la Marta Saleta, que es periodista i autora de documentals, i en mi, que tenia experiència en la premsa escrita de barris, la tasca de posar en marxa el programa. Al principi adoptar les rutines de producció i emissió del programa ens va costar un esforç considerable, però hi vam ser constants i hi vam posar ganes: es tractava de fer un programa per a dones realitzat per dones!

 

Llavors hi havia una Cap de Redacció a Ràdio Gràcia, la Maria Blanco, que ens va donar un cop de mà. Cal agrair el bon acolliment de totes les companyes i companys de la ràdio, i els tècnics de so,  amb qui compartírem  la il·lusió de posar en marxa  i mantenir una ràdio de proximitat.

 

La Marta  Saleta va ser qui  va proposar-ne el nom i vam elaborar el projecte col·lectivament i ens vam llançar de cap a la piscina!  I vam aconseguir tirar-lo endavant. Quan la Marta ho deixa, en trobar una feina que li pren totes les hores, van col·laborar en  la realització del programa, en diferents moments, la Carme Milián, la Consol Lacida i la Teresa Xufré.

 

Es va produir una mena de simbiosi entre nosaltres i Ràdio Gràcia on es va donar molta més rellevància als temes relacionats amb l’àmbit de la dona, tot participant en tertúlies i programes especials de diferent ordre i fent alguns programes específics sobre temes com Dones que treballen per Dones, Educació i Gènere, Prostitució… També Ones de Dones va passar d’ocupar mitja hora en la graella de la programació dels dimarts a ocupar-ne una hora.

 

Era un somni fet realitat, la Vocalia de Dones, des de la seva creació l’any 1975, havia utilitzat els mitjans de comunicació graciencs per dirigir-se a les veïnes de Gràcia i per sensibilitzar la ciutadania del Districte vers la necessitat d’aconseguir la real igualtat de drets entre dones i homes, lluitar i prevenir la violència masclista i recuperar la memòria històrica de les dones anònimes del barri.

 

Després van venir  més projectes comunicatius: les col·laboracions a l’Independent, la tortuga, i d’altres d’esporàdiques a revistes de diferents entitats del Districte i la posta en marxa del Canal Dones a Graciamon TV.  També l’organització dels primers Tallers de Dones Comunicadores (2008), un projecte  elaborat per la Sara Reñé, en què s’hi van embarcar un grapat de dones del Districte de Gràcia, que van acabar posant en marxa el blog de Comunicadores amb Gràcia i el de Dones del Coll (Premi Vila de Gràcia 2019).

 

El títol de la nostra Comunicació, al Simposium sobre Periodisme i ciutadania plural: problemes, rutines i reptes, organitzat pel Feminari Dones i Cultura de Masses amb la col·laboració del Departament de Periodisme i de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, era ONES DE DONES (Ràdio Gràcia): una resposta de la societat civil davant del discurs androcèntric dels mitjans convencionals. “La societat civil busca solucions als seus problemes quan el poder no sap o no vol solucionar-los o en bloqueja les possibles sortides. Davant de la incapacitat de molts mitjans de comunicació de masses per defensar els drets de la dona, a Ràdio Gràcia hem creat una, diguem-li, trinxera radiofònica: el programa setmanal Ones de Dones”.

 

Vam obrir els micròfons a tots els grups de dones del Districte per explicar què feien, quins eren els seus objectius i intercanviar experiències i treballar en xarxa i va funcionar i el programa ajudà a aglutinar totes les dones que treballaven per aconseguir els drets  i una millor vida per a les dones de Gràcia.

 

Així els grups de dones graciencs es publicitaven a través d’una agenda setmanal ,totes les activitats que s’hi realitzaven; passen pel programa a presentar les seves iniciatives, les seves inquietuds, les seves campanyes o publicacions, etc.

 

Oferíem  una Agenda d’actes del barri i de la resta de Barcelona al voltant de l’àmbit de la dona, una selecció de notícies de l’actualitat setmanal comentades, i una entrevista que visibilitzava la tasca de les dones i els grups de dones, del barri de Gràcia, de la ciutat o del país.

 

Oferíem programes d’informació legal amb la participació de Dones Juristes; d’informació sanitària amb la participació d’especialistes de l’ICS (PASSIR de Gràcia);  d’història de les dones amb historiadores de Circare ( Elena Ràfols, Maria Verdú i Maria García) i la Josefina Altes ,presidenta en aquell moment de l’Orfeó Gracienc, feien un programa mensual. També vam fer-ne un sobre dones migrades amb la Leticia Meyer.

 

Així doncs, davant de l’androcentrisme instal·lat en els mitjans de comunicació tradicionals pensem que és important que hi hagi  més mitjans de comunicació de proximitat i que donin veu a la societat civil i a allò que necessita i demana. També perquè es pugui fer sentir la seva veu davant d’uns òrgans de democràcia representativa que també  s’allunyen de la ciutadania un cop han passat les eleccions.

 

En el cas de les dones es pregunten què volen aquests grups petits de dones cridaneres i contestatàries que només fan que moure’s i treballar incansablement en les seves entitats i associacions per assolir uns estàndards de vida més justos per a les seves veïnes, perquè puguin caminar lliurement i amb tranquil·litat pels carrers dels seus barri, sense por de ser víctimes del terrorisme masclista i que la seva feina fora i dins de la llar sigui reconeguda i valorada com cal.

 

A més vam participar, des del seu inici, en el Fòrum contra les Violències de Gènere, organitzat per la Plataforma Unitària contra les violències de Gènere, tot fent-hi un Taller de Ràdio amb visió de gènere, adreçat als adolescents participants, durant deu anys. Aquest Fòrum també està celebrant el seu vintè aniversari.

 

També vam participar en el Grup de Treball sobre Mitjans de Comunicació i Moviments Socials, de la II Trobada Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores que més tard posaria en marxa l’Agència de notícies amb visió de Gènere, La Independent.

 

Aquests darrers set anys la Josefina Altés, creadora del programa Gracienques (Prtemi Vila de Gràcia 2019) i co-undadora del  col·lectiu Minerva de Dones Creadores de Gràcia,  ha mantingut un programa d’Ones de Dones mensual. Ens resistíem a perdre una capçalera que és part de la història de les dones gracienques.

 

Nosaltres vam iniciar un camí, però queda molt per fer.  Les noies joves hauran d’agafar la torxa i continuar endavant, lògicament, a la seva manera.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escolteu Ones de Dones

Ràdio Gràcia. 107.7 Dimarts de 18 a 19 h

Ones de dones 2

Banc del Temps de Gràcia


Seu a Lluïsos de Gràcia. Plaça del Nord, 7-10. Tel: 93 218 33 72.

Canal Dones Graciamon

Punt d’Informació i atenció a les dones de Gràcia


Dilluns, dimecres i divendres
de 9h a 12h.
Dimarts i dijous, de 16h a 19h
Francesc Giner,46.
Tel.: 93 291 43 30

Associació de veïns i veïnes el Coll- Valcarca/ Vocalia de la dona


Plaça Grau Miró,2b. Obert cada tarda, de 17h a 20h

Centre d’Informació i Recursos per a les Dones


Camèlies,32-36

Ciberdona

Associació de dones no stàndards

Comunicadores del Coll

Comunicadores del Coll

Som un grup dones inquietes i actives

Projecte Minerva

Projecte Minerva

Catàleg virtual de creadores de Gràcia